2009. gada IZMAIŅAS CĪŅAS NOTEIKUMOS


2009. gada Izmaiņas cīņas noteikumos

 

Saskaņā ar FILA sanāksmi, kas notika Romā, 2009. gada 31. janvārī, tika apstiprināti sekojoši grozījumi cīņas noteikumos. Šie noteikumi stājas spēkā nekavējoties attiecībā uz visām starptautiskajām sacensībām, kas iekļautas FILA starptautiskajā sacensību kalendārā. Izejot no Kontinentālo čempionātu rezultātiem 2009. gada maija beigās, FILA birojs analizēs šīs izmaiņas un to ietekmi uz cīņu, sekojoši tiks pieņemts galīgais lēmums par šo izmaiņu atstāšanu spēkā attiecībā uz Olimpiskajām spēlēm Londonā, 2012. gadā.

 

            A) Visiem cīņas sporta veidiem: BC, BCS, G-R

 

1. Cīņas tiesāšana

 

Tiesnešu sastāvu veido arbitrs, sānu tiesnesis un paklāja vadītājs. Visi lēmumi jāpieņem vienbalsīgi vai arī ar vairākuma pārsvaru attiecībā 2:1. Tiesnešu sastāvs turpmāk nedrīkstēs izmantot video pierādījumus savu lēmumu pieņemšanai.

 

2. Cīkstoņu tiesības

 

Katram cīkstonim ir tiesības – vienu reizi cīņas laikā – lūgt paklāja vadītāju noskatīties mača videoierakstu kopā ar tiesnešu sastāvu un ar apelācijas instance, ja viņš/viņa uzskata, ka ir pieļauta kļūda. Šis lūgums jāizsaka cīkstoņa trenerim, kuram jāpaceļ baltā kartiņa un jāgaida, līdz paklāja vadītājs dos rīkojumu arbitram pārtraukt maču, kad sportisti būs atgriezušies neitrālā pozīcijā. Tiesnešu sastāvam jāpaliek savās vietās, kamēr strīdīgā darbība tiek attēlota palēninājumā uz lielā ekrāna. (ja tāds ir zālē) vai arī uz tablo. Š ī iespēja jau ir pievienota HERACLES programmatūrā. Šāds risinājums dos iespēju arī skatītājiem pārskatīti strīdīgo darbību un ļaus tiesnešu sastāvam apstiprināt vai mainīt savu viedokli.

 

Katram cīkstonim būs atļauts lūgt noskatīties videoierakstu tikai vienu reizi mača laikā, taču, ja tiesneši apstrīdēšanu pieņems (vai arī apelācijas instance) maina savu viedokli par labu tam, kas apstrīdējis tiesnešu lēmumu, cīkstonis joprojām saglabā savas tiesības noskatīties videoierakstu šī paša mača laikā. Taču, ja tiesnešu sastāvs apstiprina savu iepriekšējo viedokli un noraida cīkstoņa celtos iebildumus, cīkstonim vairs nav tiesību izmantot savas tiesības, kā arī 1 punkts tiek dots pretiniekam.

 

3. Apelācijas instance

 

Katrā čempionātā FILA prezidents vai arī viņa iecelta persona šim mērķim, izveidos apelācijas instanci katram paklājam 3 cilvēku sastāvā (Instruktori, Biroja locekļi vai eksperti). Šī apelācijas instance atradīsies atsevišķi no sānu tiesneša un paklāja vadītāja, lai nevarētu sazināties vai ietekmēt tiesnešu sastāva viedokli jebkādā veidā. Tās galvenie pienākumi būs kontrolēt, vai visas nepieciešamās tiesāšanas procedūras tiek ievērotas, saskaņā ar cīņas noteikumiem. Apelācijas instancei nebūs tiesības lūgt videoieraksta noskatīšanos, šīs tiesības būs rezervētas cīkstoņiem.

 

Tad, kad cīkstonis lūdz video noskatīšanos, apelācijas instance izskatīs strīdīgo darbību vienlaicīgi ar tiesnešu sastāvu un skatītājiem. Apelācijas instance tiks informēta par tiesnešu sastāva pieņemto lēmumu, to darīs paklāja vadītājs un, ja ir acīm redzams pamats domāt, ka tiesnešu sastāvs kļūdās, apelācijas instancei būs pēdējais vārds. Gadījumā, ja tiesnešu sastāvs vai Apelācijas instance pieļaus nopietnu kļūdu, tiem FILA biroja darbinieki piemēros sankcijas, taču vairs netiks pieņemtas nekādas sūdzības vai pārsūdzēšana par maču pēc būtības.

 

B) tikai Grieķu-Romiešu cīņai

 

Grieķu-Romiešu cīņā mačs joprojām tiek uzvarēts, vinnējot 2 periodus pa 2 minūtēm, kas sadalīti: 90 sekundes stāvus cīņā un 30 sekundes partera cīņā. Cīkstonis, kurš ņem klinču, drīkstēs izvēlēties to darīt no sānu pozīcijas vai arī no aizmugures pozīcijas, turot savas rokas uz pretinieka pleciem un celi uz paklāja. Visos periodos, cīkstonis, kas uzvar ar punktu pārsvaru pēc 90 sekundēm, būs priekšrocība klinčā un šis cīkstonis netiks sodīts, ja netiks iegūti punkti nākamo 30 sekunžu laikā. Šādā situācijā, ja cīkstonis, kas atrodas augšējā pozīcijā, nemainīs situāciju, cīņa tiks turpināta stāvus pozīcijā, lai pabeigtu cīņas periodu. Pēc 2 minūšu perioda beigām, tiek paziņots šī perioda uzvarētājs.

 

Ja pēc 90 sekundēm perioda rezultāts ir 0:0, priekšrocība ņemt klinča tvērienu tiek dota cīkstonim sarkanajā triko, un, ja tāda pati situācija atkārtojas arī otrajā periodā, priekšroka tiek dota cīkstonim zilajā triko. Kad klinčs tiek noteikts pēc neizšķirtā rezultāta 0:0, cīkstonim, kas atrodas augšējā pozīcijā ir jāgūst punkts/i, lai vinnētu periodu. Ja cīkstonis, kas atrodas augšējā pozīcijā negūst punktu/us 30 sekunžu laikā, 1 punkts tiek atdots cīkstonim, kas cīnījies apakšējā pozīcijā un, līdz ar to viņš vinnē cīņu.

 

Ja katrs cīkstonis vinnē pa 1 periodam un trešais periods noslēdzas neizšķirts 0:0, pozīcija (augšā vai apakšā) tiek izvēlēta, izejot no tā, kurš cīkstonis ieguvis augstākus punktus par tehniskām darbībām pirmajos divos periodos (saskaitīti kopā). Ja abi cīkstoņi ieguvuši vienādu punktu skaitu, to vērtība tiks ņemta vērā, ja tas joprojām neļaus izšķirt mača rezultātu, tiks veikta izloze. Ja neviens no cīkstoņiem 30 sekunžu laikā negūs tehnisko punktu, 1 punkts tiek piešķirts cīkstonim, kas cīnījies apakšējā pozīcijā un, izejot no šiem rezultātiem, tiks paziņots mača uzvarētājs.

 

C) Sods par negatīvu cīņu

 

Visi sodi, kas paredzēti cīņas noteikumos par negatīvu cīņu un neatļautiem tvērieniem, paliek spēkā, taču arbitram jābūt stingrākam, piemērojot šo procedūru, t.i., jāizsaka viens mutisks brīdinājums „UZMANĪBU” ( „attention” ) un, ja neatļauto darbību cīkstonis nepārtrauc, vainīgais cīkstonis tiek sodīts un, attiecīgi, pretiniekam tiek doti punkti.

 

Neatļautās darbības:

 

Izvairīšanās (bēgšana) no tvēriena

Bēgšana (izkāpšana) no paklāja

Bēgšana no paklāja, kad noteikts tvēriens (klinčs)

Galva uz krūtīm, lai bloķētu G-R cīņu

Pretinieka bloķēšana pret paņēmiena veikšanai

Uzkrītoša izvairīšanās no stāvus cīņas



Viesu nams Vidzeme, SIA, Peintbola parks Viesu nams Vidzeme, SIA, Peintbola parks "Ieviņas", Sējas n., LV-2142
Solncevs Valērijs Solncevs ValērijsGrieķu-romiešu cīņa, Brīvā cīņa, Pludmales cīņa
FTA
Reģistrēties