30.12.2015. 18:39
Patīkamo ziņu bija vairāk. Latvijas sportā 2015. gads ieies vēsturē gan ar izcīnītajām medaļām pasaules un Eiropas čempionātos, gan ar jaunu un talantīgu sportistu daudzsološiem uznācieniem starptautiskajā arēnā. Īpašs gandarījums par pēdējiem, jo grūti atcerēties, kad vēl bijuši tik skaļi pieteikumi, kādus šogad veica basketbolists Kristaps Porziņģis un motokrosists Pauls Jonass. Tāpēc neizbrīna, ka abi bija galvenie pretendenti cīņā par Latvijas populārākā sportista godu. Aktīvāki balsotāji bija Jonasa fani, taču pasaulē atpazīstamākais Latvijas sportists patlaban laikam jau ir Porziņģis. 2015. gada raibo nomināciju kaleidoskops Dienas sporta nodaļas skatījumā.

Pilna vērsija:

, Diena.lv, Sports

Zvaigzne. Latvijas 20 gadu vecā basketbolista Kristapa Porziņģa izvēlēšanu draftā vasarā ar ūjināšanu uztvēra Ņujorkas Knicks fani. Pārsteidzoši labais sniegums NBA debijas sezonā padarījis Porziņģi par vienu no visvairāk slavētajiem spēlētājiem līgā.

Karaļi. Bobslejā un skeletonā Latvija apliecina lielvalsts statusu. Skeletonists Martins Dukurs uzvar pasaules un Eiropas čempionātā, kā arī Pasaules kausa (PK) izcīņas kopvērtējumā. Tomass Dukurs PK kopvērtējumā ir otrais, savukārt PČ un EČ - trešais. Bobslejista Oskara Melbārža ekipāžas ir nepārspētas PK kopvērtējumā. No EČ Melbārdis ar stūmējiem atved zelta un sudraba, no PČ - sudraba un bronzas medaļas.

Sudrabs. Astoņpadsmit gadu vecumā talantīgais motokrosists Pauls Jonass kļūst par pasaules vicečempionu MX2 klasē.

Bronza. Patīkamus pārsteigumus pirmsolimpiskajā sezonā sarūpēja vieglatlētikas daudzcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa un svarcēlājs Artūrs Plēsnieks. Abi no pasaules čempionāta mājās atveda bronzas medaļas.

Trīs vīru spēks. Latvijas hokeja izlases līderi - vārtsargs Edgars Masaļskis, uzbrucēji Kaspars Daugaviņš un Lauris Dārziņš ar lielisku sniegumu palīdz saglabāt vietu PČ hokeja augstākajā grupā.

Ieraksts vēsturē. Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža savā pirmajā kopīgajā turnīrā Baku kļūst par pirmajiem Eiropas spēļu čempioniem pludmales volejbolā.

Atbalsts. Latvijas līdzjutēju iespējām nav robežu. Pirms NHL Zvaigžņu spēles «balsošanas mašīna» par Zemgu Girgensonu iedarbojās ar tik lielu jaudu, ka Latvijas uzbrucējs pārliecinoši saņēma visvairāk balsu.

Izbīlis. Eiropas basketbola čempionātā Rīgā vīriešu valstsvienība izšķirošajā grupas spēlē pret Igauniju sākumā nokļūst 0:11 iedzinēju lomā.

Neapdomība. Pasaules hokeja čempionātā Prāgā aizsargs Kristaps Sotnieks pamatlaika pēdējās sekundēs izdara pārdrošu metienu pretinieku zonā, pēc kura aci pret aci ar vārtsargu Edgaru Masaļski nokļūst Francijas uzbrucējs. Par laimi, Masaļskis dueli uzvar, un Latvija saglabā vietu hokeja elitē.

Gaidīšana. Līdz gada nogalei tā arī nav paziņots, kura valsts rīkos vīriešu basketbola olimpiskās kvalifikācijas turnīru un vai Latvijas izlase tajā varēs startēt.

Pauze. Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valde, precīzāk, tās prezidents Kirovs Lipmans, kavējas ar valstsvienības galvenā trenera nosaukšanu. Jūnijā netika pagarināts līgums ar Aleksandru Beļavski. Decembra nogalē izlasei joprojām nav trenera, bet 2016. gadā paredzēti divi atbildīgi turnīri - pasaules čempionāts maijā Maskavā un pirmsolimpiskās kvalifikācijas turnīrs septembrī Rīgā.

Uzpūtība. Manuels Čara pirms cīņas atsakās paspiest roku Mairim Briedim un dienu vēlāk tiek nokautēts Kadirova priekšā.

Atgriešanās. Anastasija Sevastova pēc divu gadu prombūtnes atgriežas profesionālajā tenisā un pretendē uz vietu ranga simtniekā.

Atbruņots. Eiropas čempionātā biatlonā Otepē Igaunijā viens no favorītiem Andrejs Rastorgujevs vairāku simtu Latvijas fanu klātbūtnē kritienā salauž šautenes laidi un tiek noņemts no trases klasikā. Palicis bez ierastās šautenes un mokoties ar veselības ligām, Otepē sportists piedzīvo fiasko arī pārējās disciplīnās. Visā sezonā kopumā nestabilas šaušanas dēļ paliek nepadarīta darba sajūta.

Īsā ēra. VEF Rīga pēc atgriešanās Latvijas čempionu tronī galvenā trenera amatā ieceļ spāni Karlosu Fradi, taču pēc neveiksmīgā sezonas sākuma viņu atbrīvo jau decembrī.

Vilšanās. Pasaules kamaniņu braukšanas čempionātā Siguldā mājinieki paliek bez godalgām.

Diaspora. Krievijas pilsētā Ņižņijnovgorodā basketbolu spodrina treneri Ainars Bagatskis, Artūrs Štālbergs un Oskars Ernšteins, kā arī centrs Kaspars Bērziņš, bet par hokeja uzplaukumu rūpējas treneri Pēteris Skudra, Ģirts Ankipāns un uzbrucējs Kaspars Daugaviņš.

Visu rakstu lasiet 30.decembra laikrakstā Diena!



Tenisa klubs Spars, SIA "Jaunrūdas", Mārupes n., LV-2167
Kučans Vasilijs Grieķu-romiešu cīņa, Jostu cīņa, Pludmales cīņa
FTA
Reģistrēties