29.09.2015. 11:57
Latvijas Basketbola savienības Tiesnešu komisijas pārstāvji FIBA tiesnešu instruktors Latvijā Oskars Lucis un FIBA kategorijas tiesnesis Arnis Ozols septembrī iepazīstināja Latvijas klubu treneru ar basketbola noteikumu interpretāciju aktualitātēm 2015./2016.gada sezonā. Uz tām tika vērsta īpaša uzmanība arī tikko notikušajā Eirolīgas 24. seminārā FIBA kategorijas tiesnešiem.

Galvenie uzsvara punkti:

1.     Apturēšanas (taktiskās) piezīmes  

B komanda aizsargājas, pārķer bumbu un dodas ātrajā uzbrukumā , kur komandas A aizsargs:

a)      Sagaida uzbrucēju ar seju pret aizsargu un izdara pārkāpumu ar vienu roku;

b)      Sagaida uzbrucēju ar seju pret aizsargu un izdara pārkāpumu ar abām rokām (apķerot);

c)       Noķer uzbrucēju, ķerot to pie auguma ar vienu vai abām rokām no sāniem vai aizmugures  un B komandas uzbrucēja priekšā uz grozu nav neviena  A komandas aizsarga;

d)      Viegli ar roku pieķer pie B komandas uzbrucēja un paceļ roku, tā signalizējot tiesnešiem, ka veicis pārkāpumu, tomēr kontakts ir niecīgs, B komandas spēlētājs nezaudē ātrumu, ritmu, balansu un turpina virzīties uz pretinieka grozu.

                Interpretācija:

a)      Tiesnesim jāfiksē parasta piezīme, ja vien pārkāpuma veicējs nav pielietojis pārmērīgu spēku vai kontakts nav bijis kakla, sejas rajonā (nesportiska rīcība);

b)      Tiesnesim jāfiksē parasta piezīme, ja vien pārkāpuma veicējs nav pielietojis pārmērīgu spēku vai kontakts nav bijis kakla, sejas rajonā (nesportiska rīcība);

c)       Tiesnesim jāfiksē nesportiska piezīme, jo starp uzbrucēju un pretinieka grozu nav neviena aizsarga;

d)      Tiesnešiem nav jāpievērš uzmanība šim kontaktam un jāļauj uzbrucējam turpināt kustību uz pretinieku grozu.

2.      Nostaigāts -

Izraksts no FIBA noteikumiem:

Atbalsta noturēšana ir, kad spēlētājs, kurš tur dzīvu bumbu laukumā, liek soļus vienu vai vairākas reizes ar vienu un to pašu kāju jebkurā virzienā, kamēr otra kāja, saucama atbalsta kāja, paliek kontaktā ar grīdu vienā un tajā pašā punktā.

Kustība ar bumbu spēlētājam, kurš ir noteicis atbalsta kāju, kamēr viņam ir dzīvas bumbas kontrole laukumā:

Kamēr stāv ar abām kājām uz grīdas:

- Sākot driblu, nedrīkst pacelt atbalsta kāju, pirms bumba nav atstājusi roku(-as).

- Piespēlējot vai metot pa grozu, atbalsta kāju drīkst pacelt, bet neviena kāja nedrīkst pieskarties atkal grīdai, pirms bumba nav atstājusi roku(-as).

Kustībā:

 - Piespēlējot vai metot pa grozu, spēlētājs drīkst atsperties ar atbalsta kāju un drīkst piezemēties ar vienu kāju vai ar abām kājām vienlaicīgi. Pēc tam vienu kāju vai abas kājas drīkst atraut no grīdas, bet neviena kāja nedrīkst atgriezties uz grīdas, pirms bumba nav atstājusi roku(-as).

Tiesnešiem jāfiksē pārkāpums tikai tad, kad viņi par to ir pārliecināti, tas ir skaidrs un acīmredzams. Gadījumos, kad spēlētāja kustība izskatās jocīga, neierasta vai dīvaina, un tiesnešiem nav pilnas pārliecības par šo soļu pareizību, iespējamais pārkāpums nav jāfiksē.

3.     Treneru, spēlētāju uzvedība -

Izraksts no FIBA noteikumiem:

Uzvedības noteikumi.

Spēles normālai norisei nepieciešama abu komandu dalībnieku (spēlētāji, rezervisti, treneri, treneru palīgi un komandu līdzdalībnieki) pilnīgi lojāla sadarbība ar tiesnešiem, galdiņa tiesnešiem un komisāru, ja tāds piedalās spēlē.  Jebkura tīša vai atkārtota nesadarbošanās vai šo noteikumu gara neatzīšana jāuzskata par tehnisko piezīmi, un attiecīgi jāsoda.

Neraugoties uz iespējamo tiesnešu kļūdu, ja kāds no spēles  dalībniekiem pārkāpj šos uzvedības noteikumu punktus, viņš tiks attiecīgi sodīts un sodu neietekmēs,  vai tas ir dalībnieka pirmais, otrais vai jelkāds cits šāda veida pārkāpums.

4.     Tēlošana -

Krišana uz grīdas, tēlojot piezīmi, kas ir ar/ bez kontakta piezīme par uzvedības noteikumu neievērošanu,  ir tehniskā piezīme spēlētājam .

Spēlētāji tēlo, lai:

-iegūtu negodīgu priekšrocību, tiesnešiem sodot pretinieku ar piezīmi;

-izraisītu nesportisku skatītāju atmosfēru pret tiesnešiem;

-krītot uz grīdas pēc lielāka (bet ne rupja vai smaga) kontakta, tā izrādot, ka pretinieks jāsoda ar nesportisku piezīmi.

LBS Tiesnešu Komisija

Seko un uzzini pirmais:



Sēlijas mežs, orientēšanās sporta klubs Sēlijas mežs, orientēšanās sporta klubs "Dolomīts M", Salas p., Salas n., LV-5230
Trubeckojs Andrejs Trubeckojs AndrejsGrieķu-romiešu cīņa, Brīvā cīņa, Brīva cīņa sivietēm, Jostu cīņa, Pludmales cīņa
FTA
Reģistrēties