31.12.2013. 15:03
Lai arī neviens no Latvijas profesionālā K-1 pārstāvjiem aizejošā gadā nav startējuši augstākajā divīzijā, aizvadītais gads bija nokautiem un skaistām uzvarām bagāts. Mūsu sportisti aizejošajā gadā tikuši pie vairākiem svarīgiem čempiona tituliem, bet tomēr vēl pagaidām nav nonākuši pasaules vadošo organizāciju redzes lokā.

Tāpat kā visā pasaulē, arī Latvijā pēdējos gados profesionālā kikboksa popularitāte ir kritusies. Tas saistīts ar japāņu organizācijas K-1 bankrotu, kura dēļ liela daļa šīs organizācijas sportistu no kikbokseriem pārkvalificējās par MMA cīkstoņiem. Izņēmums nav arī mūsu titulētākais smagā svara kikbokseris Konstantīns Gluhovs, kurš gada sākumā parakstīja līgumu ar vadošo Krievijas MMA organizāciju M-1.

Lai arī plašajā pasaulē kikboksam nav vairs tik liela popularitāte kāda bija, piemēram, pirms pieciem gadiem, Latvijā šis cīņas sporta paveids ir iecienīts vēl joprojām. Šobrīd vadošās pozīcijas pasaules profesionālā kikboksā ieņēmušas divas nīderlandiešu organizācijas GLORY un „It’s Showtime”.

Pērn GLORY rindās debitēja liepājnieks Kristaps Zīle, kas deva lielas cerības, ka viņš nostiprināsies elitē un varēs brist Gluhova iemītās pēdas, taču Zīle, kurš trenējas slavenajā Nīderlandes klubā „Golden Glory” šogad aizvadīja tikai vienu cīņu, kurā pēc punktiem piekāpies Vinčenzo Renfurmam (Nīderlande). Neskatoties uz liepājnieka pasīvajiem startiem profesionālajā ringā, viņš amatieru kikboksā kļuva par turnīra „K-1 AMATEUR WORLD CUP” uzvarētāju, aiz sevis atstājot labi zināmos Gindu Nikolaju (Moldāvija) un Batinču Vasilu (Rumānija).

Profesionālajā ringā turpina priecēt Zaurs Džavadovs, kurš pirms gada ļoti dramatiskā un nokdauniem bagātā cīņā pēc punktiem uzvarēja Valēriju Mikalausku un tika kronēts par jauno Latvijas vidējā svara čempionu. Daudzi šo maču nodēvēja par 2012. gada labāko kikboksa cīņu. Neapšaubāmi tas bija labākais mačs, ko pēdējos gados Latvijā nācies redzēt, taču aizejošā gadā Džavadovs bija vēl produktīvāks. Viņš ne tikai revanša mačā ar Mikalausku atkal bija pārāks, bet viņš šosezon svinēja uzvaras arī pār tādiem vīriem kā Patasavins Kompajaks (Taizeme) un Makss Budečs (Rumānija). Diemžēl Zauru šosezon vajājuši arī vairāki savainojumi, kuru dēļ piedzīvoti zaudējumi cīņās pret titulētajiem Aleksandru Stecurenko (Krievija) un Aleksandru Meļņikovu (Baltkrievija).

Tāpat lielisks ringā šosezon bija universālais Artūrs Gorlovs, kurš uzspēja izcīnīt uzvaras ne tikai kikboksā, bet arī boksā, MMA un pankrationā. Viennozīmīgi pērnā gada Eiropas čempiona šīs sezonas smagākā cīņa bija mačs par vakanto Latvijas čempiona titulu svarā līdz 86 kg ar Jevgēņiju Aleksejevu, kurā sportisti ringā aizvadīja visus atvēlētos raundus un Artūrs tikai pēc punktiem ar dalītu tiesnešu lēmumu svinēja uzvaru. Jau uzreiz pēc mača daudzi šo cīņu nosauca par gada labāko kikboksa cīņu. Un jāteic, ka šogad aizraujošāku maču par šo nav arī bijis.

Pamazām asumu atgūst bijušais Baltijas un Latvijas čempions Mareks Lavrinovičs, kurš pērn pārcieta potītes operāciju. Lai arī bijušais čempions šogad aizvadījis vien divas cīņas, abas priekš viņa bija ļoti svarīgas. Pirmkārt tāpēc, ka Lavrinovičs abās izcīnīja uzvaras, otrkārt – uzveikti vērā ņemami pretinieki: Lukas Abložēvičus (Lietuva) un Rodrigo Nzojibuka (Kongo).

Cīņā ar Abloževiču „TM fighting team” sportists uzvarēja pēc punktiem, taču cīņu ar Nzojibuku latvietis noslēdza ar akrobātisku salto lēcienu, nokautējot melnādaino pretinieku. Tādu nokautu ne katru dienu izdodas redzēt. Mareka nākamā parādīšanās ringā notiks jau pavisam drīz – 1. februārī Saldū šovā „FREON: JFX fights 3”.

Klusītiņām pa Latvijas kikboksa reitingiem augšā kāpj Staņislavs Makarenko, kurš šosezon pamanījies izcīnīt trīs uzvaras, bet tikai vienreiz zaudēt. Pie tam vienīgā sakāve pēc punktiem piedzīvota gada izskaņā cīņā pret titulēto MMA cīkstoni Andreju Zozuļu. Makarenko šogad triumfējis pār Vladimiru Šarakovu (Lietuva), Māri Karsto un jau pieminēto Luku Abložēviču (Lietuva), kuru viņš atšķirībā no Lavrinoviča spēja nokautēt.

Patiešām aizejošais gads Latvijas profesionālajā kikboksā bija visai aizraujošs un notikumiem bagāts, kā arī saražoti pietiekami daudz jaunu čempionu. Taču nav iespējams nosaukt visu vārdus un sīkumos izstāstīt visu aizejošā gada notikumus, tāpēc portāla Sportacentrs.com savāktā ekspertu grupa līdzīgi kā MMA apskatā arī K-1 noteicām gada labāko kikbokseri, labāko cīņu, labāko nokautu, uzlecošo zvaigzni , labāko ringa tiesnesi un gada labāko konferansjē. Ekspertu grupā darbojās raksta autors, pasaules vicečempions Taiboksā Sandris Tomsons, Latvijas pankrationa federācijas prezidents Sergejs Domņins, MMA aizsācējs Latvijā Edmunds Ķirsis, starptautiskās klases MMA un K-1 tiesnesis Rolands Mikalauskas un Latvijas pankrationa federācijas viceprezidents Manvels Isadžanjans.

Vieta Vārds/Uzvārds Klubs
1. Artūrs Gorlovs Saņ Da
2. Zaurs Džavadovs Muay Thai Academy
3. Mareks Lavrinovičs TM fighting team

Cīņa par gada labākā kikboksera titulu notika starp uzlecošo zvaigzni Artūru Gorlovu un Latvijas cīņu sporta līdzjutējiem labi zināmo Zauru Džavadovu. Zaurs šogad kā jau katru gadu demonstrēja stabilu sniegumu – svinējis uzvaras gan uz profesionālā ringa gan amatieros, taču gada nogalē traumas dēļ piedzīvoja zaudējumu pret Aleksandru Meļņikovu, bet tajā pašā laikā Gorlovs nav uzveikts pēdējās sešās cīņās. Līdz ar to pieaicināto ekspertu svaru kausi ar minimālu pārsvaru krita Artūra pusē, kuram arī piešķirta „Gada labākā kikboksera” balva. Trešajā pozīcijā klusiņām sēž Mareks Lavrinovičs, kurš pērnā gada izskaņā lauztās pēdas dēļ šogad ringā kāpis tikai divas reizes.

Vieta Cīņu pāris
1. Artūrs Gorlovs vs. Jevgēņijs Aleksejevs
2. Zaurs Džavadovs vs. Valērijs Mikalauskas
3. Mareks Lavrinovičs vs. Rodrigo Nzojibuka (Kongo)

Šeit aptaujātie eksperti bija vienisprātis - gada labāko un aizraujošāko cīņu aizejošā gadā aizvadīja Artūrs Gorlovs ar Jevģēņiju Aleksejevu. Sportisti trīs raundu titula cīņā zvetēja viens otru līdz pat fināla gonga atskanēšanai. Mačs bija tik līdzīgs, ka sānu tiesnešiem sagādāja grūtības noteikt uzvarētāju, taču galu galā ar minimālu punktu pārsvaru uzvaru atdeva Gorlovam. Baudījumu skatītājiem šogad sarūpēja arī Zaurs Džavadovs ar Valēriju Mikalausku, kuri dūres savā starpā krustoja jau otro reizi. Protams, šo maču nevar salīdzināt ar viņu pirmo tikšanos, taču tik un tā šī cīņa bija īsts trilleris trīs raundu garumā, kur netrūka ne nokdaunu, ne asu izjūtu. Gada trešās labākās cīņas titulu izpelnījās Mareka Lavrinoviča duelis ar Rodrigo Nzojibuku. Manuprāt, šī bija gada nervu kutinošākā cīņa, jo pašā cīņas sākumā Mareks tika nosēdināts uz ringa dēļiem, bet desmit sekunžu laikā viņš piecēlās kājās un pēc tam izdarot savu „firmas” sitienu salto lēcienā ar kāju nokautēja melnādaino sportistu, izcīnot savas karjeras spožako uzvaru.

Vieta Cīņu pāris
1. Mareks Lavrinovičs vs. Rodrigo Nzojibuka
2. Gvido Seilis vs. Oļegs Bogovs
3. Matīss Šķēle vs. Gints Baldiņš

Arī šajā nominācijā diskusiju nebija – gada labākais nokauts Mareka Lavrinoviča izpildījumā, kurš šovā „FREON: Milžu cīņas 2” salto lēcienā ar kāju nokautēja pasaules čempionāta kikboksā medaļnieku Rodrigo Nzojibuku. Iespējams, šis ir ne tikai šīs sezonas smukākais nokauts, bet arī visas dekādes. Interesanti, ka Mareks gandrīz katrā cīņā izpilda šo sitienu, bet vienmēr tas bijis neprecīzs. Jāatzīmē, ka Lavrinovičam cīņa ar sportistu no Kongo tika piedāvāta tikai piecas stundas pirms pasākuma sākuma, jo sākotnējais Nzojibukas pretinieks Andrejs Zozuļa iepriekšējā dienā guva savainojumu.

Vieta Vārds/Uzvārds Klubs
1. Gvido Seilis Golden Glory
2. Staņislavs Makarenko Muay Thai Academy
3. Aleksandrs Skreivers Sev Arch

Ja aprakstā par MMA mēs titulu „Uzlecošo zvaigzne” devām sportistam, kurš profesionālajā ringā debitēja tikai šogad, tad aptaujā par uzlecošo zvaigzni kikboksā mēs izvēlējāmies labāko starp dūru meistariem, kuri šogad visvairāk progresējuši un no kuriem nākotnē sagaidām lielus panākumus. Mūsuprāt šogad visspožāk no ēnā sēdētājiem spīdēja divdesmit gadus vecais Gvido Seilis, kurš savā īpašumā savācis gan Latvijas, gan Baltijas vieglā svara čempiona titulus. Apgriezienus turpina uzņemt Staņislavs Makarenko, kurš pamazām reitingos nostiprinās starp Latvijas pussmagā svara līderiem. Vēl lielas cerības tiek liktas uz Vjačeslavu Skreiveru, kurš nesen Talsos tika kronēts par jauno pusvieglā svara čempionu.

Vieta Cīņu pāris
1. Dmitrijs Savickis
2. Sandris Tomsons
3. Rolands Mikalauskas

Par cik Latvijā profesionālās K-1 un MMA cīņas tiesā vieni un tie paši ringa tiesneši, šajā nominācijā tāpat kā MMA dominē vieni un tie paši vārdi. Tiesa, šā gada Latvijas labākais MMA tiesnesis Rolands Mikalauskas kikboksā ieņem reitinga trešo pozīciju, bet otrajā vietā tāpat kā MMA stāv bijušais bokseris/kikbokseris Sandris Tomsons. Savukārt šā gada labākā tiesneša godu izpelnījies Dmitrijs Savickis, kurš atšķirībā no saviem kolēģiem Mikalausku un Tomsonu tiesā tikai un vienīgi kikboksa cīņas. Interesanti, ka aiz strīpas palicis pieredzes bagātais profesionālā kikboksa referī Alberts Kuksjonoks.

Vieta Vārds/Uzvārds
1. Verners Akimovs
2. Sergejs Deņisovs
3. Armands Simsons

Profesionālajā cīņu sportā tāpat kā jebkurā citā pasākumā neiztikt bez pasākuma vadītāja jeb mūsu gadījumā – konferansjē. Konferansjē ādā šogad mēģinājuši iejusties vairāki Latvijā populāri ļaudis, piemēram, dziedātājas Liene Brikouska un Lingita Bopulu, radio balss Toms Barons, kā arī „Super Bingo” vadītājs Armands Simsons, kurš starp citu, pēc mūsu ekspertu domām ir ļoti perspektīvs šajā ampluā. Zinātāji prognozē, ka, ja Armands uzspodrinās zināšanas par cīņas sportu, viņš drīzumā varētu kļūt par vadošo mūsu valsts konferansjē, bet pagaidām viņš tikai trešais. Godpilnā pirmā vieta iedalīta vienam no pieredzes bagātākajiem cīņu pasākumu vadītājiem – Verneram Akimovam, kurš konferansjē karjeru uzsāka tālajā 2009. gadā. Aiz Akimova seko Sergejs Deņisovs, kurš vada ne tikai profesionālo cīņu šovus, bet arī amatieru sacensības.

Izmantotie resursi:«TM FIGHTING TEAM» - TM Fighting Grand Prix



AMP Sistēmas, SIA, Vidzemes filiāle AMP Sistēmas, SIA, Vidzemes filiāle Saules 61, Madona, Madonas n., LV-4801
Kučans Vasilijs Grieķu-romiešu cīņa, Jostu cīņa, Pludmales cīņa
FTA
Reģistrēties