PLUDMALES FUTBOLA NOTEIKUMI 2006


Piezīmes par Noteikumiem Modifikācijas

Pamatojoties uz vienošanos ar attiecīgajām federācijām un pieņemot, ka tiek ievēroti šo Noteikumu principi, Noteikumus var modificēt tos pielietojot spēlēs, kas notiek starp spēlētājiem jaunākiem par 16 gadiem, sievietēm, veterāniem (virs 35 gadi) un invalīdiem. Pieļaujama jebkura no šīm modifikācijām:

- laukuma izmēri,

- bumbas izmērs, svars un materiāls,

- platums starp vārtu stabiem un šķērskoka augstums virs zemes,

- spēles periodu ilgums,

- spēlētāju skaits.

Nekādus labojumus Noteikumos nedrīkst izdarīt bez Starptautiskās futbola asociāciju padomes piekrišanas.

 

Dzimums

Atsauksme uz vīriešu dzimti attiecībā uz tiesnešiem, laika fiksētājiem un oficiālām personām šajos pludmales futbola Noteikumos ir vienkāršības dēļ un attiecas kā uz vīriešiem tā sievietēm.

 

1.Noteikums   - Laukums

 

Laukuma segums

Segums sastāv no smiltīm, tas ir līdzens un bez oļiem, gliemežvākiem un jebkādiem citiem priekšmetiem, kas varētu savainot spēlētājus.

Starptautiskām sacensībām smiltīm jābūt smalkām un vismaz 40 cm dziļām. Tām jābūt sijātām līdz tās ir derīgas spēlēšanai, nedrīkst būt raupjas vai saturēt oļus vai citus bīstamas sastāvdaļas; tās nedrīkst būt tik smalkas, lai rastos putekļi, kas pielīp ādai.

 

Izmēri

Laukums ir taisnstūris. Sānu līnijai jābūt garākai par vārtu līniju. Garums: 35-37 m Platums: 26-28 m

 

Laukuma marķējums

 

Laukuma sānu malas iezīmē ar līnijām, kas pieder pie teritorijas, ko tās attēlo. Abas garākās malas sauc par sānu līnijām. Abas īsākās malas sauc par vārtu līnijām, lai gan starp vārtu stabiem nav līnija. Visas līnijas ir 8 cm līdz 10 cm platas un tās izgatavo no zilas lentas, lai kontrastētu ar smiltīm. Lentai jābūt elastīgai un izturīgai, bet nenodarot pāri spēlētāju pēdām. Katrā stūrī un katras sānu līnijas vidū šīm līnijām jābūt stingri piespraustām pie smiltīm ar speciālām skavām, un pie vārtu stabiem ar gumijas riņķiem.

Laukums ir sadalīts uz pusēm divās daļās ar iedomātu viduslīniju, ko iezīmē ar diviem sarkaniem karogiem, kas atrodas ārpus laukuma.

Šīs iedomātās līnijas vidū ir punkts, no kura ar bumbas sitienu uzsāk spēli un izpilda tiešos brīvsitienus. Soda laukums

Soda laukums ir laukuma daļa starp vārtu līniju un iedomātu paralēlu līniju, kas savieno abas sānu līnijas 9 metru attālumā no vārtu līnijas un ko iezīmē ar diviem dzelteniem karogiem, kurus novieto blakus abām sānu līnijām laukuma ārpusē.

Iedomātā soda sitienu zīme atrodas soda laukuma līnijas vidū, vienādā attālumā no abiem vārtu stabiem.

 

Karogi

Katru stūri iezīmē ar sarkanu karogu no lokana, izturīga, nemirkstoša plastikāta.

Dzeltenu karogu novieto katras iedomātās līnijas (kuras iezīmē soda laukumu) galā, un divus sarkanus

karogus novieto katrā pusē no centra līnijas. Tie ir droši nostiprināti 1 līdz 1,5 m attālumā ārpus sānu

līnijām.

 

Karogu kātiem jābūt vismaz 1,5 m gariem. Maiņu zona

Maiņu zona ir vieta pie sānu līnijas, kurā spēlētāji ieiet laukumā un atstāj laukumu.

Tā atrodas laika fiksētāja galda priekšā un ir 5 m gara, pa 2,5 m uz katru pusi no punkta, kurā centra līnija

savienojas ar sānu līniju. Komandu soli ir novietoti aiz sānu līnijas tā, lai maiņu zona būtu brīva.

 

Vārti

Vārti ir novietoti katras vārtu līnijas vidū. Tie sastāv no diviem vertikāliem stabiem vienādā attālumā no katra stūra un augšā ir savienoti ar horizontālu pārliktni.

Attālums (mērījums iekšpusē) starp stabiem ir 5,5 m un attālums no pārliktņa apakšas līdz zemei ir 2,2 m. Stabi un pārliktnis ir vienāda platuma, apkārtmērā ne tievāki kā 10 cm un ne resnāki kā 20 cm, nokrāsoti krāsā, kas kontrastē ar smiltīm.

Pie stabu un pārliktņa aizmugures ir piestiprināts tīkls, izgatavots no kaņepājiem, džutas vai neilona. Drošības apsvērumu dēļ katra staba apakšā ir līste, kas ir nostiprināta zem smilšu kārtas. Pie katra staba aizmugures ir piestiprināti divi horizontāli 1,5 m gari stieņi, kurus savieno ar plastmasu klāts stienis vai ķēde, ar āķiem un mezgliem katrā galā, novietoti uz smiltīm. Arī šis stienis (vai ķēde) ir noenkurots smiltīs.

 

Drošība

Laukumu apjož drošības zona, kas visā perimetrā ir no 1 m līdz 2 m plata.

Vārti var būt pārvietojami, bet spēles laikā tiem jābūt droši noenkurotiem pie zemes.

 

2.Noteikums

Bumba

 

Īpašības un izmēri

Bumba:

-  ir apaļa;

-  ir izgatavota no ādas vai cita piemērota materiāla, kas ir triecienu drošs un izturīgs pret ūdeni un nobrāzumiem;

-  ir ar apkārtmēru ne mazāku kā 68 cm un ne vairāk kā 70 cm;

-  spēles sākumā sver ne mazāk kā 400 gramus un ne vairāk kā 440 gramus;

-  ir ar gaisa spiedienu, kas ir vienlīdzīgs 0,4-0,6 atmosfērām pie jūras līmeņa.

 

Bojātas bumbas nomaiņa

Ja spēles gaitā bumba pārsprāgst vai tiek sabojāta:

-  spēli aptur;

-  spēli atsāk atbilstoši 8.Noteikuma nosacījumiem.

Ja bumba pārsprāgst vai tiek sabojāta, kamēr tā nav spēlē (spēli uzsākot, sitiens no vārtiem, stūra sitiens, tiešais brīvsitiens, soda sitiens vai bumbas ievadīšana no sānu līnijas):

- spēli atsāk atbilstoši Noteikumiem.

 

Lēmumi

1.  Oficiālajai bumbai, kādu lieto sacensībās, jābūt ar FIFA apstiprinājumu.

2.  Sacensību spēlēs ir atļauts izmantot tikai tādas bumbas, kuras atbilst minimālajām tehniskajām prasībām, noteiktām 2.Noteikumā.

FIFA sacensību spēlēs un sacensību spēlēs, kas notiek zem konfederāciju patronāžas, ir izmantojamas tādas futbola bumbas, uz kurām ir viens no sekojošiem apzīmējumiem:

Oficiālais „FIFA APPROVED" logo vai oficiāls „FIFA INSPECTED" logo vai norāde ^INTERNATIONAL MATCHBALL STANDARD".

Šāda norāde uz futbola bumbas norāda, ka tā ir oficiāli pārbaudīta un noteikta kā atbilstoša specifiskajām tehniskajām prasībām, kas ir atšķirīgas katrai kategorijai un papildina minimālās prasības, kādas ir norādītas 2.Noteikumā. FIFA publicē sarakstu ar papildus prasībām, kas ir specifiskas katrai atsevišķai kategorijai un izvēlas pārbaudes institūcijas, kas veic kvalitātes testus.

Federāciju sacensībām var prasīt izmantot bumbas ar jebkuru no šiem trijiem apzīmējumiem. Visās citās spēlēs bumbai jāatbilst 2.Noteikuma prasībām.

Ja federācija savās sacensībās liek izmantot bumbas ar „FIFA APPROVED" logo vai „FIFA INSPECTED" logo, tai ir jāatļauj izmantot arī bumbas ar nepriviliģēto „INTERNATIONAL

MATCHBALL STANDARD" apzīmējumu.

 

3.Noteikums

Spēlētāju skaits Spēlētāji

 

Spēlē piedalās divas komandas, katrā ir ne vairāk kā pieci spēlētāji un viens no viņiem ir vārtsargs. Maiņas procedūra

Rezerves spēlētājus var izmantot jebkurā spēlē, kas notiek pēc oficiālo sacensību noteikumiem FIFA,

konfederāciju vai federāciju līmenī.

Maksimālais atļautais rezerves spēlētāju skaits ir pieci.

Maiņu skaits spēles gaitā ir neierobežots. Nomainīts spēlētājs var atgriezties laukumā, nomainot citu spēlētāju.

Maiņu var izdarīt jebkurā laikā, kad bumba ir spēlē vai ārpus tās, ja tiek ievēroti sekojoši nosacījumi: -- spēlētājs, kurš vēlas doties laukumā, signalizē par to, paceļot virs galvas zīmi ar tā spēlētāja numuru, kuru viņš nomaina;

-- nomainītais spēlētājs atstāj laukumu caur savas komandas maiņu zonu;

-- spēlētājs, kurš dodas laukumā, to dara no savas komandas maiņu zonas, bet ne ātrāk pirms noejošais spēlētājs ir pilnībā šķērsojis sānu līniju;

-- rezerves spēlētājs pakļaujas tiesneša pilnvarām un jurisdikcijai neatkarīgi no tā, vai viņu izsauc spēlēt vai nē.;

-- maiņa ir pabeigta, kad rezerves spēlētājs, kurš uziet laukumā, atdod spēlētājam, kurš atstāj laukumu, numura zīmi, un šajā brīdī rezerves spēlētājs kļūst aktīvs spēlētājs, bet viņa nomainītais spēlētājs pārstāj būt tāds.

Spēlētāju maiņas laikā hronometrs netiek apstādināts. Vārtsargu maiņa

Vārtsargu var mainīt jebkurā laikā. Vārtsargu maiņas laikā hronometrs netiek apstādināts. Jebkurš spēlētājs var mainīties vietām ar vārtsargu: -- ja tiesnesis tiek informēts pirms maiņas izdarīšanas; -- spēlētājam ir jāuzvelk vārtsarga krekls.

 

Pārkāpumi / Sodi

 

Ja maiņas laikā rezerves spēlētājs uziet uz laukuma vai nomaināmais spēlētājs noiet no laukuma caur zonu, kas nepieder pie savas komandas maiņas zonas, vai ja viņš pārkāpj maiņas procedūru, izņemot traumas gadījumu vai 4.Noteikumā paredzēto: -- spēli aptur;

-- pārkāpēju brīdina, parādot dzelteno kartīti un viņam liek atstāt laukumu, lai pareizi veiktu maiņas procedūru;

-- spēli atsāk ar tiešo brīvsitienu, ko izdara pretinieka komanda no iedomātā punkta centra līnijas vidū; ja bumba bija ārpus spēles, spēli atsāk atbilstoši Noteikumiem;

-- ja rezerves spēlētājs, kuram ir iepriekšējs brīdinājums, izdara pārkāpumu uzejot uz laukuma maiņas procedūras laikā, par ko pienākas vēl viens brīdinājums, viņu noraida no laukuma par divām dzeltenajām

kartītēm, bet viņa komandas spēlētāju skaitu nesamazina, jo maiņas procedūra nebija pabeigta. Spēli atsāk atbilstoši iepriekšējā punkta nosacījumiem.

 

Lēmumi

 

1.   Spēli uzsākot katrā komandā jābūt vismaz četriem spēlētājiem. Ja citi spēlētāji ierodas uz spēli, kad tā jau ir sākusies, viņiem ir atļauts piedalīties spēlē, ja viņi bija atzīmēti kā spēlētāji pirms spēles sākuma un ja tiesneši bija par to informēti.

2.   Ja kādā komandā noraidījumu vai traumu dēļ paliek mazāk par trijiem spēlētājiem (ieskaitot vārtsargu), spēle ir jāpārtrauc.

 

4.Noteikums  

Spēlētāju inventārs

 

Drošība

Spēlētājs nedrīkst lietot inventāru vai valkāt jebko (ieskaitot jebkāda veida rotaslietas), kas var būt bīstams viņam pašam vai citam spēlētājam.

 

Pamata inventārs

Obligātais spēlētāja pamata inventārs sastāv no sekojošām atsevišķām daļām: -- krekls;

īsas bikses (šorti) - ja velk siltas apakšbikses, tām jābūt tādā pat pamata krāsā, kā šorti. Apavi nav atļauti. Aizsardzības dēļ var valkāt plastmasas brilles un elastīgas saites ap potītēm vai pēdām.

 

Krekls

--Numuru krāsai ir skaidri jākontrastē ar krekla krāsu.

Starptautiskām spēlēm numuram, kāds ir uz muguras, ir mazākā izmērā jābūt arī uz krekla vai šortu priekšpuses.

 

Vārtsargi

Vārtsargiem ir atļauts valkāt garās bikses.

Katram vārtsargam jāvelk tādas krāsas apģērbs, kas atšķir viņu no pārējiem spēlētājiem un tiesnešiem.

 

Pārkāpumi / Sodi Par šī Noteikuma pārkāpumiem:

-- Tiesnesis liek vainīgajam spēlētājam atstāt laukumu, lai izlabotu savu inventāru vai lai dabūtu kādu iztrūkstošu daļu. Ja viņu nenomaina, viņš nedrīkst atgriezties laukumā pirms nav uzrādījis savu formu vienam no tiesnešiem, ieskaitot trešo tiesnesi, kurš novērtēs, vai forma tagad ir pareiza. Tiesnesis vai otrais tiesnesis atļauj viņam atgriezties laukumā.

 

Spēles atsākšana

Ja tiesneši aptur spēli, lai brīdinātu pārkāpēju:

-- spēli atsāk ar tiešo brīvsitienu, ko izdara pretinieka komandas spēlētājs no iedomātā punkta centra līnijas vidū.

 

Lēmumi

1. Spēlētāji nedrīkst atsegt apakškreklus, uz kuriem ir uzraksti vai reklāma. Jebkuru spēlētāju, kurš paceļ savu kreklu, lai atsegtu uzrakstu vai reklāmu, sodīs sacensību organizētājs.

2. Krekliem ir jābūt ar piedurknēm.

5.Noteikums   Tiesnesis un otrais tiesnesis Tiesnešu pilnvaras

Katru spēli vada divi tiesneši, kuriem ir tiesības pielietot Noteikumus spēlē, uz kuru viņi ir norīkoti, kopš brīža, kad viņi ierodas vietā, kurā atrodas laukums, un līdz aiziešanai.

Vara un pienākumi

 

Tiesneši:

-- pielieto spēles Noteikumus;

-- ļauj turpināt spēli, ja komanda, pret kuru ir izdarīts pārkāpums, iegūst no šādas priekšrocības, un soda par sākotnējo pārkāpumu, ja iespējamā priekšrocība tobrīd netiek gūta;

-- raksta spēles protokolu un iesniedz attiecīgajām institūcijām spēles ziņojumu, kas ietver informāciju par

jebkuru disciplināru darbību, kas ir pielietota pret spēlētājiem jeb komandas oficiālām personām, kā arī

par citiem incidentiem, kas notiek pirms spēles, spēles laikā un pēc spēles;

-- Tiesnesis darbojas kā laika fiksētājs, ja laika fiksētājs vai trešais tiesnesis nav ieradies;

-- Tiesnesis aptur, pārtrauc vai atceļ spēli par jebkuru Noteikumu pārkāpumu, vai ārējās iejaukšanās

gadījumā;

-- piemēro disciplināras darbības pret spēlētājiem, kuri izdara pārkāpumus, par kuriem pienākas brīdinājums vai noraidījums;

-- piemēro darbības pret komandas oficiālajām personām par nepareizu uzvedību, un, ja nepieciešams, liek

viņiem aiziet no laukuma, neparādot kartīti;

-- seko, lai neviena nepiederoša persona neuziet uz laukuma;

-- pārtrauc spēli, ja liekas, ka spēlētājs novilcina laiki;

-- aptur spēli, ja pēc viņu domām spēlētājs ir guvis nopietnu traumu, un seko, lai spēlētājs tiktu nonests no laukuma;

-- atļauj turpināt spēli, līdz bumba ir ārpus spēles, ja pēc viņu domām spēlētājs ir tikai viegli savainots; -- seko, lai izmatotās bumbas atbilstu 2.Noteikumam.

 

Tiesnešu lēmumi

Tiesneša lēmumi par faktiem, kas ir saistīti ar spēli, ir galīgie.

Tiesnesis un otrais tiesnesis var mainīt lēmumu vienīgi tad, ja viņi konstatē, ka ir pieļāvuši kļūdu, vai ja viņiem liekas, ka ir nepieciešams to darīt, ar nosacījumu, ka spēle netiek atsākta vai spēle netiek pārtraukta.

 

Lēmumi

1. Ja tiesnesis un otrais tiesnesis abi vienlaicīgi signalizē par pārkāpumu un nav vienošanās, kura komanda ir sodāma, tiesneša lēmums ir noteicošais.

2. Tiesnesis un otrais tiesnesis var brīdināt vai noraidīt spēlētāju, bet gadījumā, ja viņu starpā nav vienprātība, tiesneša lēmums ir noteicošais.

3. Gadījumā, ja otrais tiesnesis nepamatoti iejaucas vai nepareizi uzvedas, tiesnesis atbrīvo otro tiesnesi no viņa pienākumiem, nokārto viņa aizvietošanu un iesniedz ziņojumu attiecīgajām institūcijām.

 

6.Noteikums  

Laika fiksētājs un trešais tiesnesis

 

Pienākumi

Tiek norīkoti laika fiksētājs un trešais tiesnesis. Viņi sēž ārpus laukuma pie iedomātās centra līnijas tajā pat pusē, kurā atrodas maiņas zonas.

Federācija vai klubs, kura jurisdikcijā notiek spēle, nodod laika fiksētāja un trešā tiesneša rīcībā piemērotu hronometru.

 

Laika fiksētājs

Seko, lai spēles ilgums atbilstu 7.Noteikuma nosacījumiem: -- ieslēdzot hronometru spēlei iesākoties;

-- apturot hronometru tiklīdz ir iesisti vārti, piešķirts soda sitiens vai tiešais brīvsitiens, vai tiesnesis ir signalizējis, ka ir savainots spēlētājs vai notiek laika novilcināšana; -- apturot hronometru, kad tiesnesis signalizē viņam to darīt;

-- atkārtoti ieslēdzot hronometru pēc spēles uzsākšanas, pēc tiešā brīvsitiena vai soda sitiena izpildes. Kontrolē divu minūšu soda izpildes laiku, kad ir noraidīts spēlētājs;

Norāda katra perioda, spēles un papildlaika beigas ar svilpes vai skaņu signāliem, kas atšķiras no tiesnešu svilpes;

Signalizē tiesnešiem, kad sākt otro un trešo spēles periodu pēc triju minūšu pārtraukuma, un kad sākt papildlaiku, ja tāds ir nepieciešams.

 

Trešais tiesnesis

Trešais tiesnesis palīdz tiesnešiem un laika fiksētājam: -- protokolējot spēles apturēšanu un iemeslus;

-- seko pareizai maiņu izpildei un ar svilpes vai skaņu signāliem, kas atšķiras no tiesnešu svilpes, norāda uz pārkāpumiem, kas radušies maiņu laikā, ja nevar piemērot priekšrocības noteikumu; -- atzīmē spēlētāju numurus, kuri iesit vārtus, un attiecīgo spēles minūti; -- atzīmē brīdināto vai noraidīto spēlētāju vārdus un numurus; -- sniedz jebkuru citu informāciju, kas attiecas uz spēli; -- seko to personu uzvedībai, kas sēž uz rezervistu sola; informē komandas, kad spēlētājs var nomainīt citu, kurš ir noraidīts.

Ja kāds no tiesnešiem gūst savainojumu, trešais tiesnesis viņu aizvieto, uzņemoties otrā tiesneša funkcijas. Lēmumi

1.  Starptautiskās spēlēs laika fiksētāja un trešā tiesneša izmantošana ir obligāta.

2.  Gadījumā, ja laika fiksētājs vai trešais tiesnesis iejaucas nevietā, tiesnesis jebkuru no viņiem atbrīvo no pienākumu izpildes, nokārto viņu aizvietošanu un iesniedz ziņojumu attiecīgajai institūcijai.

 

7.Noteikums  

Spēles ilgums

 

Spēles periodi

Spēle ilgst trīs vienādus periodus 12 minūšu garumā katrs. Laika fiksēšanu veic laika fiksētājs, kura pienākumi ir definēti 6.Noteikumā. Laiks ir jāaptur kā aprakstīts 6.Noteikumā: -- kad ir iesisti vārti;

-- kad ir piešķirts tiešais brīvsitiens vai soda sitiens; -- kad par to dod signālu tiesnesis; -- kad tiesnesis signalizē, ka spēlētājs novilcina laiku.

Katra perioda ilgumu var pagarināt, lai dotu iespēju izdarīt soda sitienu vai tiešo brīvsitienu. Spēle vai spēles periods beidzas, kad: -- bumba nokļūst tieši vārtos un vārti ir ieskaitīti; -- bumba ir izsista un tā pāriet pāri laukuma robežām;

bumba skar vārtsargu vai vārtu stabus, pārliktai vai smiltis un nonāk vārtos - vārti tiek ieskaitīti; -- bumba pēc tās izsišanas skar jebkuru spēlētāju, kas nav vārtsargs;

-- aizsargājot vārtus vārtsargs aptur bumbu vai tā atsitas no vārtu stabiem vai pārliktņa un nenonāk vārtos. Laika fiksētājs nosaka katra 12 (divpadsmit) minūšu perioda beigas.

Kad noskan svilpe vai taure, tiesnesis signalizē par katra perioda vai spēles beigām. Pēc šī signāla nav atļauta nekāda cita darbība, izņemot augstāk norādītās. Ja bumba ir izsista, lai pabeigtu periodu vai spēli, tiesnesim ir jāgaida līdz darbības pabeigšanai, kas bija iesākusies pirms laika fiksētāja svilpes vai taures signāla.

 

Intervāls starp spēles periodiem

Starp katru spēles periodu ir triju minūšu intervāls.

 

Papildlaiks

Ja pēc normālā spēles laika rezultāts ir neizšķirts, tiek spēlēts triju minūšu ilgs papildlaiks. Ja rezultāts ir neizšķirts pēc papildlaika, tiek izpildīti soda sitieni no iedomātā soda sitienu punkta atbilstoši 18.Noteikumam.

8.Noteikums   Spēles sākums un atsākums Ievads

Tiek mesta monēta un komanda, kura izlozē uzvar, nolemj, vai spēles pirmajā periodā sākt ar uzbrukumu izvēlētā virzienā vai izpildīt bumbas ievadīšanu spēlē.

Spēles otrajā periodā komandas maina laukuma puses un uzbrūk pretējiem vārtiem; komanda, kura

neizpildīja bumbas ievadīšanu spēlē pirmajā periodā, to dara spēles otrajā periodā.

Pirms spēles trešā perioda atkal tiek mesta monēta un komanda, kura izlozē uzvar, nolemj, vai spēles

trešajā periodā sākt ar uzbrukumu izvēlētā virzienā vai izpildīt bumbas ievadīšanu spēlē.

Ja tiek spēlēts papildlaiks, komanda, kura neizpildīja bumbas ievadīšanu spēlē trešajā periodā, to dara

papildlaikā; komandas maina laukuma puses un uzbrūk pretējiem vārtiem.

 

Sākumsitiens

Sākumsitiens ir spēles sākuma vai atsākuma veids:

-- spēles sākumā;

-- iegūtiem vārtiem;

-- otrā un trešā perioda sākumā;

-- papildlaika sākumā.

Vārtus neskaita, ja iesisti tieši ar sākumsitienu. Procedūra

-- Visi spēlētāji atrodas savās laukuma pusēs.

-- Tās komandas spēlētāji, kura neizpilda sākumsitienu, atrodas ne tuvāk par 5 metriem no bumbas līdz brīdim, kad tā ir izspēlēta.

-- Bumba ir nekustīga centra līnijas iedomātajā viduspunktā. -- Tiesnesis dod signālu izdarīt sākumsitienu. -- Spēlētājs sit pa bumbu, ievadot spēlē.

-- Bumba ir spēlē, kad tā ir gaisā jeb kustas uz priekšu, un cits spēlētājs var to skart.

-- Sākumsitiena izpildītājam nav tiesību otrreiz skart bumbu, pirms tā nav skārusi citu spēlētāju.

Pēc iegūtiem vārtiem sākumsitienu izdara otras komandas spēlētājs.

 

Pārkāpumi / Sodi

Ja spēlētājs, kurš izpilda sākumsitienu otrreiz, pirms tā skārusi citu spēlētāju, pretējai komandai piešķir

tiešo brīvsitienu, kuru izpilda no pārkāpuma vietas.

Par jebkuru citu sākumsitiena pārkāpumu sākumsitienu atkārto.

 

Strīda bumba

Strīda bumba ir veids, kā atjaunot spēli pēc īslaicīga spēles apturēšanas, kas ir nepieciešama kāda iemesla dēļ, kas nav minēts šajos Noteikumos, kamēr bumba ir spēlē un ar nosacījumu, ka tieši pirms apturēšanas tā nešķērsoja sānu līniju vai vārtu līniju.

 

Procedūra

-- Viens no tiesnešiem met bumbu centra līnijas iedomātajā viduspunktā. -- Bumba ir spēlē, kad tā skar smiltis.

 

Pārkāpumi / Sodi

Strīda bumbu atkārto:

-- ja spēlētājs skar bumbu pirms tā pieskaras smiltīm;

-- ja bumba iziet ārpus laukuma pēc pieskaršanās smiltīm, bet neviens spēlētājs to nav skāris. 9.Noteikums   Bumba spēlē un ārpus spēles

Bumba ārpus spēles

Bumba ir ārpus spēles:

-- ja tā pilnībā pa zemi vai gaisu pārgājusi pāri vārtu vai sānu līnijai; -- kad tiesneši ir pārtraukuši spēli.

Bumba ir spēlē

Visā pārējā laikā bumba ir spēlē, ieskaitot gadījumus, kad: -- tā atlec laukumā no vārtu staba, pārliktņa vai stūra karogiem; -- tā atlec no kāda tiesneša, kamēr tie atrodas laukumā; -- tā atrodas gaisā pēc sākumsitiena.

 

10.Noteikums Rezultāta metode

 

Vārti ir iesisti

Ja šajos Noteikumos nav paredzēts savādāk, vārti skaitās iesisti, kad visa bumba ir šķērsojusi iedomāto vārtu līniju starp vārtu stabiem un zem pārliktņa, ja vien tā nav mesta, ienesta vai tīši ieripināta ar uzbrūkošās komandas spēlētāja (tajā skaitā vārtsargs) roku vai plaukstu, un ja komanda, kura gūst vārtus, nav pārkāpusi Noteikumus. Vārtsargs:

-- nevar gūt vārtus tieši metot bumbu; ja tā notiek, pretinieka komandai tiek dots brīvsitiens pa vārtiem. -- nevar gūt vārtus tieši pēc bumbas izlaišanas no rokām un ar kāju aizsperot to gaisā pirms tā skar zemi; -- var gūt vārtus tieši, noliekot bumbu uz zemes un tad to sitot ar kāju.

 

Uzvarētāja komanda

Komanda, kura spēlē iesit lielāko vārtu skaitu, ir uzvarētāja. Ja abas komandas iesit vienādu vārtu skaitu vai nevienu, pēc normālā laika beigām spēlē papildlaiku.

Ja papildlaiks beidzas ar neizšķirtu rezultātu, spēles iznākumu nosaka ar pārmaiņus izdarītiem sitieniem no iedomātās soda sitienu atzīmes. Uzvarētāja ir tā komanda, kura ar vienādu sitienu skaitu iesit vairāk vārtu.

Ja komandā pēc noraidījumiem ir atlicis mazāk kā trīs spēlētāju, tiesnesim ir jāaptur spēle un jānosūta ziņojums attiecīgajām institūcijām.

11.Noteikums Nepareizi paņēmieni un nedisciplin ēta uzvešanās

Par nepareiziem paņēmieniem un nedisciplinētu uzvešanos ir šādi sodi: Tiešais brīvsitiens

Tiešo brīvsitienu piešķir pretinieka komandai, ja spēlētājs izdara kādu no sekojošiem pārkāpumiem veidā, kuru tiesneši uzskata par nepiesardzīgu, bezatbildīgu vai ar pārlieku liela spēka pielietošanu: iesper vai mēģina iespert pretiniekam;

aizliek vai mēģina aizlikt priekšā kāju ar izklupienu vai noliecoties viņa priekšā vai aizmugurē; -- lec uz pretinieku; -- uzskrien pretiniekam, arī ar plecu; -- iesit vai mēģina iesists pretiniekam; -- grūž pretinieku.

Tiesības uz tiešo brīvsitienu pretējā komanda iegūst arī tad, ja spēlētājs izdara kādu no sekojošiem pārkāpumiem; -- aiztur pretinieku; -- spļauj pretiniekam;

-- tīši spēlē ar roku, tas ir, nes, ripina vai met (izņemot vārtsargu savā vārtu zonā). -- tīši ar kājām pietur bumbu, lai novilcinātu laiku; -- spēlē bīstami; -- tīši stājas pretiniekam ceļā; -- neļauj vārtsargam izlaist bumbu no rokām; -- cenšoties iegūt bumbu, pirms bumbas aizskar pretinieku.

 

Soda sitiens

Soda sitienu piešķir, ja spēlētājs izdara jebkuru no iepriekš minētajiem pārkāpumiem savā soda laukumā, neatkarīgi no bumbas atrašanās vietas, ja tā ir spēlē.

Tiešais brīvsitiens no iedomātā punkta centra līnijas vidū

Tiesības uz tiešo brīvsitienu piešķir pretējai komandai, kas ir jāizpilda no iedomātā punkta centra līnijas vidū, ja:

-- komanda kontrolē bumbu savā soda laukumā ilgāk par piecām (5) sekundēm, kad tā neaizsargā to no pretinieka;

-- vārtsargs ar rokām saņem tīši atpakaļ piespēlētu bumbu, ko kāds no partneriem dara divas reizes pēc kārtas, bumbai neskarot pretinieku;

-- vārtsargs izlaiž bumbu no rokām un izsit to gaisā pirms tā skar zemi;

-- pēc bumbas saņemšanas rokās savā soda laukumā vārtsargs to sit ar kāju ārpus sava soda laukuma un atgriežas tajā, lai atkal satvertu bumbu rokās;

-- izdara kādu citu 11.Noteikumā neparedzētu pārkāpumu, par ko jāaptur spēle, lai spēlētāju brīdinātu vai noraidītu.

 

Disciplinārās sankcijas

Tiesnešiem ir tiesības noteikt spēlētājiem disciplināras sankcijas kopā brīža, kad tie uziet laukumā un līdz viņi noiet no laukuma pēc beigu svilpes.

 

Pārkāpumi, par kuriem ir sodāmi spēlētāji vai rezervisti

Spēlētāju vai rezervistu soda ar brīdinājuma dzelteno kartīti, ja viņš izdara jebkuru no sekojošiem

pārkāpumiem:

-- nesportiska uzvešanās;

-- neapmierinātības demonstrēšana vārdos vai žestos; -- sistemātiski Noteikumu pārkāpumi; -- spēles atsākšanas laika vilcināšana;

-- attāluma neievērošana pie sākumsitiena, stūra sitiena, bumbas ievadīšanas spēlē no sānu līnijas, tiešā brīvsitiena vai iemetiena no vārtiem;

-- spēlētājs uziet laukumā vai atgriežas laukumā bez tiesnešu atļaujas vai pārkāpj maiņas procedūru; -- viņš patvarīgi aiziet no laukuma bez tiesnešu atļaujas.

 

Pārkāpumi, par kuriem spēlētāji vai rezervisti ir noraidāmi

Spēlētājs vai rezervists ir noraidāms no laukuma ar sarkano kartīti, ja viņš izdara jebkuru no sekojošiem

pārkāpumiem:

-- rupji spēlē;

-- agresīvi uzvedas;

-- met smiltis jebkurai personai;

-- spļauj pretiniekam vai jebkurai citai personai;

-- neļauj pretinieka komandai gūt vārtus vai atņem tādu iespēju, tīši spēlējot ar roku (izņemot vārtsargu savā soda laukumā);

-- ar pārkāpuma palīdzību, par ko sodāms ar tiešo brīvsitienu vai soda sitienu, neļauj pretiniekam, kas

virzās uz vārtiem, izmantot vārtu gūšanas iespēju;

-- atļaujas draudzīgus, apvainojošus vai rupjus izteicienus jeb žestus;

-- vienas spēles laikā saņem otro brīdinājumu.

 

Lēmumi

1. Spēlētājs, kurš ir noraidīts, nevar atgriezties spēlē vai sēdēt uz rezervistu sola, bet viņam ir jāaiziet no
laukuma apkaimes.

Noraidīto komandas biedru pēc divām minūtēm var nomainīt cits spēlētājs; viņš drīkst uziet laukumā, ja trešais tiesnesis to ir atļāvis.

2.  Kājas aizlikšana priekšā, kas apdraud pretinieka drošību, ir sodāma kā rupja spēle.

3.  Kā nesportiska uzvedība ir sodāma jebkura veida simulācija uz laukuma, kas ir domāta tiesnešu maldināšanai.

4.  Par nesportisku uzvedību ir sodāms spēlētājs, kurš novelk kreklu, lai svinētu vārtu guvumu.

12.Noteikums Tiešie brīvsitieni Tiešie brīvsitieni

Tiešie brīvsitieni ir izpildāmi sekojoši: -- Spēlētāji nedrīkst veidot sienu.

-- Sitienu izpilda spēlētājs, pret kuru tika izdarīts pārkāpums, ja viņš ir nopietni savainots, tādā gadījumā to izpilda viņu nomainījušais spēlētājs.

-- Izpildot sitienu bumbai jābūt nekustīgai un sitiena izpildītājs nedrīkst otro reizi skart bumbu, pirms to nav skāris cits spēlētājs.

-- Katra perioda vai papildlaika beigās jādod papildlaiks tiešā brīvsitiena izpildei. -- Ja no tiešā brīvsitiena bumba ieiet tieši savos vārtos, pretējā komanda izpilda stūra sitienu. -- Ja no tiešā brīvsitiena bumba ieiet tieši pretinieka vārtos, vārtus ieskaita.

 

Tiešā brīvsitiena pozīcija

Tiešais brīvsitiens no pretinieka laukuma puses

Ja tiešo brīvsitienu izpilda pārkāpēja komandas laukuma pusē, visiem spēlētājiem, izņemot sitiena izpildītāju un vārtsargu: -- jāatrodas laukumā;

-- jāatrodas vismaz 5 m attālumā no bumbas līdz tā ir spēlē; -- ir jāatrodas aiz bumbas vai sānos no tās. Tiešais brīvsitiens no pašu laukuma puses vai no laukuma vidus

Ja tiešo brīvsitienu izpilda tās komandas laukuma pusē, kura neizdarīja pārkāpumu, visiem spēlētājiem, izņemot sitiena izpildītāju un pretinieka vārtsargu: -- jāatrodas laukumā;

-- jāatrodas vismaz 5 m attālumā no bumbas līdz tā ir spēlē, atstājot iedomāto brīvo zonu starp bumbu un pretinieka vārtiem, izņemot pretinieka vārtsargu, kurš var palikt savā soda laukumā.

 

Procedūra

-- Spēlētājs, kurš izpilda sitienu, drīkst ar kājām vai bumbu izveidot nelielu smilšu uzkalniņu, lai paaugstinātu bumbas stāvokli.

-- Tiešo brīvsitienu ir jāizpilda piecu (5) sekunžu laikā pēc tiesnešu signāla. -- Sitējs nedrīkst spēlēt bumbu atkārtoti, pirms to nav skāris cits spēlētājs. -- Pēc bumbas izsišanas vai pieskāriena tai bumba ir spēlē.

-- Bumbu drīkst sist jebkurā virzienā un piespēlēt jebkuram komandas biedram, ieskaitot vārtsargu. -- Ja bumba ir sista pretējās komandas vārtu virzienā - zonā starp bumbu un pretējiem vārtiem - bumbu, kamēr tā ir gaisā, drīkst skart tikai vārtus sargājošais vārtsargs. Jebkurā citā gadījumā, ja bumba atstāj šo zonu vai pieskaras zemei, šis ierobežojums vairs neattiecas un jebkurš spēlētājs drīkst skart vai spēlēt bumbu.

 

Pārkāpumi / Sodi

Ja uzbrūkošās komandas spēlētājs pārkāpj 12.Noteikumu:

-- pretējā komanda iegūst tiesības uz tiešo brīvsitienu, sitienu izpilda no pārkāpuma vietas. Ja aizsargājošās komandas spēlētājs pārkāpj 12.Noteikumu: -- tiešo brīvsitienu neatkārto, ja ir iesisti vārti.

-- Ja vārti nav iesisti, pretējā komanda iegūst tiesības uz tiešo brīvsitienu, sitienu izpilda no pārkāpuma vietas, ja vien tas nenotika pārkāpēja soda laukumā, tādā gadījumā pretējā komanda iegūst tiesības uz soda sitienu.

13.Noteikums Soda sitiens Soda sitiens

Soda sitienu piešķir pret komandu, kura izdara jebkuru pārkāpumu, kamēr bumba ir spēlē savā soda laukumā, kas ir sodāms ar tiešo brīvsitienu, kuru nevajag izpildīt no laukuma vidus. Vārti, kas ir gūti ar soda sitienu, skaitās.

FIFA PLUDMALES FUTBOLA NOTEIKUMI 2006

Katra perioda beigās vai papildlaika beigās soda sitiena izpildei atļauj papildus laiku.

 

Bumbas un spēlētāju vietas

Bumba:

-- tiek novietota uz iedomātās soda sitiena atzīmes iedomātās soda laukuma līnijas vidū 9 m attālumā no vārtu centra. Soda sitiena izpildītājs; -- tiek vizuāli noteikts,

-- ir spēlētājs, pret kuru tika izdarīts pārkāpums, ja viņš ir nopietni savainots, tādā gadījumā to izpilda viņu nomainījušais spēlētājs. Aizsargājošās komandas vārtsargs:

-- paliek uz savu vārtu līnijas ar seju pret spēlētāju, kas izpilda sitienu, starp vārtu stabiem līdz brīdim, kad pa bumbu ir izdarīts sitiens, un viņš drīkst kustēties uz sāniem. Spēlētāji, izņemot sitiena izpildītāju, atrodas: -- laukuma robežās, -- ārpus soda laukuma, -- aiz bumbas vai sānos no bumbas, -- vismaz 5 m attālumā no bumbas.

 

Tiesnesis

--nedod signālu soda sitiena izpildei, pirms visi spēlētāji nav ieņēmuši pozīcijas saskaņā ar 13.Noteikumu. -- pieņem lēmumu par to, ka soda sitiens ir izpildīts.

 

Otrais tiesnesis

-- seko, lai aizsargājošās komandas vārtsargs ievēro 13.Noteikuma prasības. -- pieņem lēmumu par to, vai bumba ir jeb nav iegājusi vārtos.

 

Procedūra

-- Sitiena izpildītājs sit bumbu uz priekšu.

-- Viņš nedrīkst spēlēt bumbu otru reizi pirms to nav skāris cits spēlētājs. -- Bumba ir spēlē, kad tā ir izsista un pārvietojas uz priekšu.

Izpildot soda sitienu normālajā spēles laikā jeb pagarinājumā katra no triju periodu beigām vai papildlaika beigās, kas tiek doti, lai varētu izpildīt soda sitienu, vārtus ieskaita, ja pirms ielidošanas garām vārtu stabiem un zem pārliktņa:

-- bumba skar vienu vai abus vārtu stabus un/jeb pārliktai un/jeb vārtsargu. Pārkāpumi / Sodi

Ja tiesnesis dod signālu izpildīt soda sitienu un, pirms bumba ir spēlē, rodas viena no sekojošām situācijām:

Sitiena izpildītājs pārkāpj Noteikumus: -- Tiesnesis atļauj turpināt spēli; -- Ja bumba ieiet vārtos, sitiens ir jāatkārto;

-- Ja bumba neieiet vārtos, tiesnesim spēle ir jāaptur un jāatsāk spēle, piešķirot tiešo brīvsitienu, kuru izpilda pretējā komanda no pārkāpuma vietas. Aizsargājošās komandas vārtsargs pārkāpj Noteikumus: -- Tiesnesis ļauj spēli turpināt; -- Ja bumba nokļūst vārtos, vārtus ieskaita; -- Ja bumba nenokļūst vārtos, sitiens ir jāatkārto. Sitiena izpildītāja komandas biedrs pārkāpj Noteikumus: -- Tiesnesis ļauj spēli turpināt; -- Ja bumba nokļūst vārtos, sitiens ir jāatkārto;

-- Ja bumba neieiet vārtos, tiesnesim spēle ir jāaptur un jāatsāk spēle, piešķirot tiešo brīvsitienu, kuru izpilda pretējā komanda no pārkāpuma vietas. Ja aizsargājošās komandas vārtsarga biedrs pārkāpj Noteikumus:

-- Tiesnesis ļauj spēli turpināt;

-- Ja bumba nokļūst vārtos, vārtus ieskaita;

-- Ja bumba nenokļūst vārtos, sitiens ir jāatkārto.

Ja aizsargājošās komandas spēlētājs un uzbrūkošās komandas spēlētājs pārkāpj Noteikumus: -- Soda sitienu atkārto.

Ja, atbilstoši Noteikumiem, soda sitienu izpilda cits spēlētājs, nevis norādītais; -- Piešķir tiešo brīvsitienu, kuru pretējā komanda izpilda no pārkāpuma vietas. Ja pēc soda sitiena izpildes:

Sitiena izpildītājs skar bumbu otru reizi, pirms to ir skāris cits spēlētājs: -- Piešķir tiešo brīvsitienu, kuru pretējā komanda izpilda no pārkāpuma vietas. Ja bumba trāpa kādam objektam pirms to ir izspēlēta uz priekšu: -- Soda sitienu atkārto.

Ja bumba atsitas no vārtsarga, vārtu stabiem vai pārliktņa un tad trāpa kādam objektam: -- Tiesnesis aptur spēli;

-- Spēli atsāk ar strīda bumbu atbilstoši 8.Noteikuma (Strīda bumba) nosacījumiem par spēles atsākšanu. 14.Noteikums Bumbas ievadīšana spēlē no sānu līnijas Bumbas ievadīšana spēlē no sānu līnijas

Bumbas ievadīšana spēlē no sānu līnijas ir spēles atjaunošanas metode.

Jebkurš spēlētājs, ieskaitot vārtsargu, var izpildīt bumbas ievadīšanu spēlē no sānu līnijas.

Bumbu ievadot spēlē no sānu līnijas tiešā veidā vārtus gūt nevar.

Ja sitienu no sānu līnijas izpilda vārtu virzienā un bumba šķērso iedomāto vārtu līniju neskarot spēlētāju: -- Pretējā komanda iegūst tiesības izpildīt sitienu no sānu līnijas, ja bumba ieiet savas komandas vārtos tieši;

-- Pretējā komanda iegūst tiesības izpildīt iemetienu no vārtiem, ja bumba ieiet pretējās komandas vārtos tieši.

 

Bumbas ievadīšanu spēlē no sānu līnijas piešķir:

-- Kad bumba pilnībā pa zemi vai pa gaisu ir šķērsojusi sānu līniju;

-- No vietas, kurā tā šķērsoja sānu līniju;

-- Tā spēlētāja, kurš pēdējais skāra bumbu, pretiniekiem.

Bumbas un spēlētāju stāvoklis

Veidi bumbas ievadīšanai spēlē no sānu līnijas Ievadīšana ar sitienu

Aizsardzības komandas spēlētājiem ir jāatrodas vismaz 5 m attālumā no vietas, no kuras izpilda sitienu.

 

Procedūra

Bumba:

-- Tiek novietota uz sānu līnijas vai blakus tai ārpus laukuma; -- Tiek iesista spēlē jebkurā virzienā; -- Ir spēlē tūlīt pēc sitiena vai pieskāriena. Sitiena izpildītājam:

-- Sitiena brīdī vienai pēdai ir jāatrodas uz zemes ārpus laukuma;

-- Sitiens jāizpilda 5 sekunžu laikā pēc bumbas saņemšanas;

-- Nedrīkst spēlēt bumbu otru reizi pirms to nav skāris cits spēlētājs;

-- Nedrīkst izpildīt sitienu pēc bumbas turēšanas rokās, lai izpildītu iemetienu.

 

Iemetiens

Aizsardzības komandas spēlētājiem ir jāatrodas vismaz 5 m attālumā no vietas, no kuras izpilda iemetienu.

Procedūra

Spēlētājs, kurš izpilda iemetienu:

-- Stāv ar seju pret laukumu;

-- Abu pēdu daļa atrodas uz vai ārpus sānu līnijas;

-- Iemetienu izdara ar abām rokām;

-- Met bumbu no aizmugures un pāri savai galvai;

-- Iemetiens jāizpilda 5 sekunžu laikā pēc bumbas saņemšanas;

-- Nedrīkst spēlēt bumbu otru reizi pirms to nav skāris cits spēlētājs;

-- Nedrīkst izpildīt iemetienu pēc bumbas spēlēšanas ar kājām, lai izpildītu sitienu.

 

Pārkāpumi / Sodi

Pretējā komanda izpilda tiešo brīvsitienu, ja:

-- Spēlētājs, kurš ievada bumbu spēlē no sānu līnijas, spēlē bumbu otru reizi pirms to nav skāris cits spēlētājs. Tiešo brīvsitienu izpilda no iedomātā punkta centra līnijas vidū. Bumbas ievadīšanu spēlē no sānu līnijas atkārto pretējās komandas spēlētājs, ja: -- Sitiens tika izpildīts nepareizi;

-- Sitienu izpildīja no citas vietas, nevis no tās, kurā tā šķērsoja sānu līniju; -- Sitienu neizpildīja piecu sekunžu laikā pēc bumbas saņemšanas; -- Ir pārkāpts kāds cits 14.Noteikuma nosacījums.

 

15.Noteikums            

Iemetiens no vārtiem

 

Iemetiens no vārtiem

Iemetiens no vārtiem ir spēles atjaunošanas metode.

Ar iemetienu no vārtiem nevar gūt vārtus tieši. Ja bumba nokļūst pretējos vārtos tieši, spēli atsāk ar iemetienu no vārtiem, ko izpilda pretējā komanda. Iemetienu no vārtiem piešķir, kad:

-- pēc uzbrūkošās komandas pieskāriena bumbai tā pilnībā šķērso vārtu līniju, pa zemi vai pa gaisu un vārtus neieskaita atbilstoši 10.Noteikumam.

 

Procedūra

-- Bumbas iemetienu izpilda aizsargājošās komandas vārtsargs no jebkura soda laukuma punkta.

-- Vārtsargs nedrīkst saņemt bumbu no komandas biedra otro reizi pirms tā nav skārusi pretinieku (skat.

16.Noteikumu).

-- Bumba ir spēlē tiklīdz vārtsargs izlaiž to no rokām.

-- Vārtsargam ir jāizpilda bumbas iemetiens 5 sekunžu laikā pēc tās saņemšanas. Pārkāpumi / Sodi

Pretējai komandai piešķir tiesības izpildīt tiešo brīvsitienu no iedomātā punkta centra līnijas vidū, ja:

-- vārtsargs iemetienu no vārtiem veic ilgāk par 5 sekundēm;

-- vārtsargs iemetienu no vārtiem izpilda ar kājām;

-- vārtsargs skar bumbu otro reizi pirms to ir spēlējis kāds cits spēlētājs.

Ja iemetiena laikā bumba nokļūst pretējos vārtos tieši, spēli atsāk ar iemetienu no vārtiem, ko izpilda pretējā komanda.

Ja bumba skar kādu spēlētāju pirms nokļūšanas vārtos, vārtus ieskaita.

Ja vārtsargs iesit bumbu savos vārtos pēc iemetiena izpildīšanas, pretējā komanda izpilda stūra sitienu. 16.Noteikums Dubultā piespēle atpakaļ vārtsargam Dubultā piespēle atpakaļ vārtsargam

Vārtsargs nedrīkst skart bumbu ar rokām, kad komandas biedrs atspēlē bumbu viņam atpakaļ otru reizi pēc kārtas, ieskaitot sitienu ar galvu vai ievadīšanu no sānu līnijas, ja to nav skāris pretinieks.

Ja bumbu vārtsargam piespēlē komandas biedrs, vienam no tiesnešiem ir jānorāda par šo pirmo piespēli atpakaļ, paceļot roku virs galvas.

 

Pārkāpumi / Sodi

Pretējai komandai piešķir tiesības izpildīt tiešo brīvsitienu no iedomātā punkta centra līnijas vidū, ja: -- vārtsargs otro reizi saņem bumbu ar rokām no sava komandas biedra, pēc tam, kad bumba ir nonākusi spēlē, ja to nav skāris pretinieks; -- ja ir izdarīts kāds cits 16.Noteikuma pārkāpums.

 

17.Noteikums

Stūra sitiens

 

Stūra sitiens

Stūra sitiens ir spēles atsākšanas metode.

Vārti, kas gūti tieši ar stūra sitienu, skaitās, bet tikai ja bumba iesista pretējās komandas vārtos. Stūra sitienu piešķir, ja:

-- bumba pilnībā pārgājusi pāri vārtu līnijai, pa zemi vai pa gaisu, un pēdējais to ir skāris aizsargājošās komandas spēlētājs, un saskaņā ar 10.Noteikumu vārti nav gūti.

 

Procedūra

-- Bumbu novieto vietai, kurā bumba šķērsoja vārtu līniju, tuvākā stūra karoga iedomātā 1 m rādiusa sektora iekšpusē.

-- Sitējs drīkst ar pēdām vai bumbu izveidot nelielu pauguriņu, lai paaugstinātu bumbas stāvokli.

-- Pretinieki paliek vismaz 5 m attālumā no bumbas līdz tā ir spēlē.

-- Bumbu sit uzbrūkošās komandas spēlētājs.

-- Pēc bumbas izsišanas vai pieskāriena tai bumba ir spēlē.

-- Sitējs nedrīkst spēlēt bumbu atkārtoti, pirms to nav skāris cits spēlētājs.

-- Stūra sitienu ir jāizpilda piecu (5) sekunžu laikā pēc bumbas saņemšanas.

 

Pārkāpumi / Sodi

Pretējai komandai piešķir tiesības izpildīt tiešo brīvsitienu no iedomātā punkta centra līnijas vidū, ja:

-- spēlētājs, kurš izpilda stūra sitienu, spēlē bumbu otru reizi pirms to ir skāris cits spēlētājs.

Pretējās komandas vārtsargs atsāk spēli ar iemetienu no vārtiem, ja:

-- sitējs nav izpildījis stūra sitienu 5 sekunžu laikā pēc bumbas saņemšanas.

Ja sitējs ar stūra sitienu iesit bumbu savos vārtos, stūra sitiena izpildi piešķir pretējai komandai.

Ja pēc stūra sitiena bumba nonāk pretējos vārtos tieši, vārtus ieskaita.

Par jebkuru citu Noteikuma pārkāpumu :

-- stūra sitienu atkārto.

18.Noteikums Procedūras spēles uzvarētāja noteikšanai Procedūras spēles uzvarētāja noteikšanai

Papildlaiks un sitieni no iedomātās soda sitienu atzīmes ir metodes spēles uzvarētāja noteikšanai, ja pēc normālā laika rezultāts ir neizšķirts.

 

Papildus laiks

Atbilstoši 7.Noteikumam un 8.Noteikumam spēlē 3 minūšu ilgu papildlaiku. Sitieni no iedomātās soda sitienu atzīmes

Ja pēc papildlaika rezultāts vēl arvien ir neizšķirts, uzvarētāju nosaka ar sitieniem no iedomātās soda sitienu atzīmes, atbilstoši 7.Noteikumam.

 

Procedūra

-- Tiesnesis izvēlas vārtus, uz kuriem tiks izpildīti soda sitieni.

-- Tiesnesis met monētu un komanda, kuras kapteinis uzvar izlozē, nolemj, vai izpildīt pirmo vai otro sitienu.

-- Tiesnesis un laika fiksētājs protokolē izdarītos sitienus. -- Komandas sitienus izdara pārmaiņus.

-- Pirmā komanda, kura ar vienādu sitienu skaitu iesit par vieniem vārtiem vairāk kā otrā, ir uzvarētāja. -- Soda sitienu var izpildīt visi spēlētāji un rezervisti, ieskaitot vārtsargus.

-- Katru sitienu izpilda cits spēlētājs un visiem spēlei pieteiktajiem spēlētājiem ir jāizpilda pa sitienam pirms jebkurš spēlētājs var izpildīt otru sitienu.

-- Uz laukuma var atrasties tikai pieteiktie spēlētāji un tiesneši, kad tiek izpildīti soda sitieni no iedomātās soda sitienu atzīmes.

-- Visiem pieteiktajiem spēlētājiem, izņemot spēlētāju, kurš izpilda sitienu, un divus vārtsargus, jāpaliek laukuma pretējā pusē kopā ar trešo tiesnesi.

-- Kad tiek izpildīti soda sitieni no iedomātās soda sitienu atzīmes, spēlei pieteikts spēlētājs var samainīties ar vārtsargu jebkurā laikā.

-- Tiesnesis nostājas vienā līnijā ar iedomāto soda sitiena atzīmi pa kreisi no sitiena izpildītāja, seko, lai sitējs neizdarītu nekādus pārkāpumus un ar signālu atļauj izpildīt sitienu.

-- Otrais tiesnesis, stāvot uz vārtu līnijas pa kreisi no vārtiem pretējā pusē nekā tiesnesis, seko, lai vārtu sargātājs neizdarītu nekādus pārkāpumus un pieņem lēmumu, vai bumba ir iegājusi vārtos vai nav; viņš arī dod norādījumus par otra vārtsarga pozīciju, kuram ir jāatrodas uz vārtu līnijas pretējā pusē attiecībā pret otro tiesnesi vismaz 5 m no labējie vārtu staba, un seko, lai viņš neuzvestos nesportiski. -- Kad komanda beidz spēli ar lielāku spēlētāju un rezervistu skaitu nekā tās pretinieki, tai ir jāsamazina skaits, lai tas būtu vienlīdzīgs ar pretiniekiem un jāpaziņo tiesnesim izslēgto spēlētāju vārdus un numurus. Par šo darbību atbild komandas kapteinis.

-- Pirms tiek uzsākti sitieni no iedomātās soda sitienu atzīmes, tiesnesim jānodrošina, ka pretējā laukuma pusē no katras komandas paliek vienāds spēlētāju skaits, kuri izpildīs soda sitienus.

 

Papildus instrukcijas tiesnešiem, otrajiem tiesnešiem, trešajiem tiesnešiem un laika fiksētājiem.

 

Šo papildus instrukciju tiesnešiem, otrajiem tiesnešiem, trešajiem tiesnešiem un laika fiksētājiem ir panākt pareizu Pludmales futbola Noteikumu pielietošanu.

Pludmales futbols ir sacensību sports un fizisks kontakts starp spēlētājiem ir normāla un pieņemama spēles daļa. Tomēr spēlētājiem jāievēro Pludmales futbola Noteikumus un godīgas spēles principus. Nepareizi paņēmieni un spēlētāju rupja uzvedība ir divi pārkāpumi, kuru rezultāts ir nepieņemama fiziska agresija, kas ir sodāma ar noraidījumu no laukuma, kā norādīts 11.Noteikumā.

 

Nepareizi paņēmieni

Spēlētājs ir vainojams spēlē ar nepareiziem paņēmieniem, ja viņš cīņā par bumbu pret sāncensi pielieto pārspīlētu spēku vai brutalitāti.

Par spēlēšanu ar nepareiziem paņēmieniem ir vainojams jebkurš spēlētājs, kurš cīņā par bumbu ar uzgrūžas sāncensim no priekšpuses, mugurpuses vai sāniem, izmantojot vienu vai abas kājas un pārmērīgu spēku, tādējādi apdraudot sāncenša drošību.

 

Rupja uzvedība

Rupja uzvedība var parādīties gan uz, gan ārpus laukuma, neatkarīgi no tā, vai bumba ir spēlē. Spēlētājs ir vainojams rupjā uzvedībā, ja pret sāncensi pielieto pārmērīgu spēku vai brutalitāti, kad neviens no viņiem necīnās par bumbu.

Tāpat spēlētājs ir vainojams rupjā uzvedībā, ja pārmērīgu spēku vai brutalitāti pielieto pret komandas biedru vai jebkuru citu personu.

 

Pārkāpumi pret vārtsargu

Tiesnešiem tiek atgādināts, ka:

-- Spēlētājs izdara pārkāpumu, ja neļauj vārtsargam mest, iemest vai piespēlēt bumbu.

-- Spēlētājs ir jāsoda par bīstamu spēli, ja viņš spēlē vai cenšas spēlēt bumbu ar kāju, kad vārtsargs met,

iemet vai piespēlē bumbu.

-- Ierobežot vārtsarga kustības nesportiskā veidā stūra sitiena izpildes laikā ir pārkāpums. Bumbas aizsegšana

Nav pārkāpums, ja spēlētājs sāncenša tuvumā kontrolē bumbu, mēģinot to aizsegt ar savu augumu, bet neizplešot rokas.

Tomēr, ja spēlētājs attur pretinieku no bumbas atņemšanas, nesportiskā veidā izmantojot savas rokas, plecus, kājas vai augumu, tas ir sodāms ar tiešo brīvsitienu vai soda sitienu, ja pārkāpums notika soda laukumā.

 

Šķērveida sitiens

Šķērveida sitiens ir pieļaujams.

 

Tīša spēle ar roku

Tiesnešiem tiek atgādināts, ka tīša spēle ar roku ir sodāma ar tiešo brīvsitienu vai soda sitienu, ja pārkāpums notika soda laukumā. Normālos apstākļos tīša spēle ar roku nav sodāma ar brīdinājumu vai noraidījumu.

 

 

Drošas vārtu gūšanas iespējas liegšana

Tomēr spēlētāju noraidīs no laukuma, ja viņš ar roku tīši traucē drošai vārtu gūšanas iespējai. Šis nav sods par tīšu spēli ar roku, bet drīzāk par nepieņemamu, nesportisku uzvedību, kas traucē gūt vārtus.

 

Brīdinājumi par tīšu spēli ar roku, kas izraisa nesportisku uzvedību

Pastāv apstākļi, kuri bez tā, ka ir sodāmi ar tiešo brīvsitienu, paredz, ka spēlētājs ir brīdināms par nesportisku uzvedību, piemēram:

-- aizskar vai tīši sit pa bumbu, lai neļautu to iegūt sāncensim; -- mēģina iesist vārtus, tīši skarot vai sitot bumbu ar roku.

 

Pretinieka apturēšana

Tiesnešus parasti kritizē par viņu nespēju pareizi noteikt un sodīt par pārkāpumu apturot pretinieku. Šī nespēja pareizi noteikt turēšanu aiz krekla vai rokas var novest pie pretrunas; tādēļ tiesnešiem nepieciešams šajās situācijās iejaukties nekavējoties un stingri, atbilstoši 11.Noteikuma nosacījumiem. Vispār tiešais brīvsitiens vai soda sitiens ir pietiekošs sods, bet zināmos apstākļos ir uzliekams papildus sods. Piemēram:

-- Spēlētājs ir brīdināms par pretinieka apturēšanu, lai neļautu viņam aizsniegt bumbu vai ieņemt labvēlīgu pozīciju.

-- Spēlētājs ir noraidāms no laukuma par pretinieka apturēšanu, lai neļautu izmantot acīmredzamas vārtu gūšanas iespēju.

 

Tiešie brīvsitieni

Tiesnešiem tiek atgādināts, ka spēlētājs ir brīdināms, ja: -- spēli atsākot viņš neievēro noteikumos paredzēto distanci.

 

Soda sitiens

Noteikumu pārkāpums ir, ja spēlētāji stāv tuvāk par 5 metriem no soda sitiena atzīmes, pirms soda sitiens ir izpildītos.

Tāpat Noteikumus pārkāpj vārtsargs, ja viņš izkustas no vārtu līnijas pirms bumbas sitiena. Ja spēlētāji pārkāpj šo noteikumu, tiesnešiem ir jāievēro, lai tiktu piemēroti attiecīgie sodi.

 

Vārtu sargāšanas pārkāpumi

Tiesnešiem tiek atgādināts, ka vārtsargi nedrīkst turēt bumbu ilgāk par 5 sekundēm. Vārtsargu, kurš izdara šo pārkāpumu, sodīs ar tiešo brīvsitienu no iedomātā punkta centra līnijas vidū.

Vārtsargs nedrīkst skart bumbu ar rokām, kad bumbu viņam otro reizi pēc kārtas atspēlē komandas biedrs, ieskaitot sitienu ar galvu vai ievadīšanu no sānu līnijas, ja to nav skāris pretinieks. Vārtsargu, kurš izdara šo pārkāpumu, sodīs ar tiešo brīvsitienu no iedomātā punkta centra līnijas vidū.

 

Pastāvīgie pārkāpēji

Tiesnešiem vienmēr jābūt uzmanīgiem pret spēlētājiem, kuri pastāvīgi pārkāpj Pludmales futbola noteikumus. Pat ja attiecīgais spēlētājs ir izdarījis dažāda veida pārkāpumus, viņš ir jābrīdina par Noteikumu pastāvīgu pārkāpšanu.

 

Uzvedība pret spēles tiesnešiem

No Pludmales futbola Noteikumu viedokļa komandu kapteiņiem nav priekšrocību viņu speciālā statusa dēļ, bet uz viņiem gulstas zināma atbildība, ja runa ir par viņu komandu uzvedību. Jebkurš spēlētājs, kurš skaļi izrāda neapmierinātību ar tiesnešu lēmumiem, ir brīdināms. Jebkurš spēlētājs, kurš uzbrūk spēles tiesnesim, vai ir vainojams par aizskarošiem, rupjiem vai nepieklājīgiem žestiem vai valodu, ir noraidāms no laukuma.

 

Simulācija

Jebkurš spēlētājs, kurš mēģina apmānīt tiesnešus tēlojot savainojumu vai izliekoties par pārkāpuma upuri, tiks vainots par simulāciju un viņu sodīs par nesportisku uzvedību. Ja šāda pārkāpuma dēļ ir apturēta spēle, spēle ir atsākama ar tiešo brīvsitienu, kuru izpilda no iedomātā punkta centra līnijas vidū.

 

Spēles atsākšanas novilcināšana

Tiesnešiem ir jābrīdina spēlētāji, kas novilcina spēles atsākšanu, pielietojot vienu no sekojošām taktikām:

-- Brīvsitiena izpildīšana no nepareizas vietas ar tīšu nolūku, lai to vajadzētu atkārtot;

-- Bumbas aizsišana projām vai tās paņemšana rokās pēc tam, kad tiesnesis ir apturējis spēli;

-- Tīša konfrontācijas izprovocēšana, aiztiekot bumbu pēc tam, kad tiesnesis spēli ir apturējis.

 

Vārtu gūšanas atzīmēšana

Lai gan spēlētājiem ir atļauts izteikt savu prieku par iesistajiem vārtiem, atzīmēšanai nevajag būt pārspīlētai. FIFA cirkulārā nr. 579 FIFA atļauj atzīmēt vārtu iesišanu saprātīgā manierē. Tomēr nevajag pieļaut praksi ar iepriekš izmēģinātu atzīmēšanu, ja tā izraisa laika novilcināšanu. Tādā gadījumā tiesnešiem ir jāiejaucas.

Spēlētājus brīdinās, ja pēc tiesneša domām viņi dara sekojošo:

-- Rāda provokatīvus, izsmejošus vai pārspīlētas sajūsmas žestus;

-- Atstāj laukumu un ieiet zonā, kurā ir pulcējušies līdzjutēji, lai atzīmētu vārtus;

-- Novelk savu kreklu vai apsedz ar to galvu.

Noiešana no laukuma vārtu atzīmēšanas laikā kā tāda nav sodāms pārkāpums, bet ir būtiski, lai spēlētāji nekavējoties atgrieztos.

Attiecībā uz vārtu gūšanas atzīmēšanu tiesnešu darbības mērķis ir novērst un pielietot veselo saprātu. Atspirdzinājumi

Spēlētājiem ir tiesības dzert atspirdzinājumus spēles pārtraukuma laikā, bet vienīgi pie sānu līnijas. Nav atļauta ūdens kārbu vai cita veida ūdens trauku mešana uz laukumu.

 

Spēles pamata inventārs

Vārtsargs:

-- Katram vārtsargam ir jāvalkā tādas krāsas forma, kas ir viegli atšķirama no pārējiem spēlētājiem un tiesnešiem.

-- Ja vārtsargiem ir vienādas krāsas krekli un nevienam nav rezerves krekls nomaiņai, tiesnešiem ir jāļauj sākt spēli.

Inventārs, kas nav pamata inventārs:

-- Spēlētājs nedrīkst valkāt nevienu inventāra daļu, kas būtu bīstama pašam vai citam spēlētājam.

-- Modernie aizsarglīdzekļi, kā galvas apsējs, sejas maskas, kājsargi un roku sargi, kas ir izgatavoti no

mīksta, viegla materiāla, netiek uzskatīti kā bīstami un tādēļ ir atļauti;

-- Jaunā tehnoloģija ir nodrošinājusi, ka sporta brilles ir drošākas pašam spēlētājam un citiem spēlētājiem. Tādēļ tiesnešiem ir jāizrāda iecietība un jāļauj lietot šādas brilles.

 

Drošība

Spēlētājs nedrīkst lietot inventāru vai valkāt kaut ko tādu, kas ir bīstams viņam pašam vai citam

spēlētājam (ieskaitot jebkādas rotaslietas).

Rotaslietas

Jebkāda veida rotaslietas ir potenciāli bīstamas. Spēlētāji nevar lietot līmlentes rotaslietu nosegšanai. Gredzeni un auskari, kā arī ādas un gumijas priekšmeti nav nepieciešami un var vienīgi izraisīt savainojumus.

Vārds „bīstams" var reizēm būt divdomīgs un pretrunīgs, but vienotas pieejas un konsekvences interesēs spēlētāji, rezervisti un spēles tiesneši nedrīkst valkāt nekāda vieta rotaslietas vai rotājumus. Rotaslietu nosegšana ar lentu nav pietiekoši droša. Lai izvairītos no pēdējā brīža problēmām oficiālajām personām nepieciešams savlaicīgi informēt savus spēlētājus par šādu priekšmetu aizliegumu.

 

Procedūra savainotajiem spēlētājiem

Tiesnesim ir jāievēro sekojošas instrukcijas, ja ir savainots spēlētājs:

-- Ja pēc tiesneša domām savainojums ir neliels, jāļauj spēlei turpināties līdz bumba iziet no spēles. -- Ja tiesnesis uzskata, ka savainojums ir nopietns, spēle ir jāaptur.

-- Pēc konsultēšanās ar savainoto spēlētāju tiesnesis atļaus vienam vai maksimums diviem mediķiem uznākt uz laukuma savainojuma apskatei un sekos, lai spēlētājs droši un ātri atstāj laukumu. -- Ja nepieciešams, uz laukuma reizē ar mediķiem uznāks nestuvju nesēji, lai paātrinātu spēlētāja nogādāšanu no laukuma.

-- Tiesnesim ir jāseko, lai savainotais spēlētājs tiek nonests no laukuma droši un ātri. -- Uz laukuma spēlētāju nedrīkst ārstēt.

-- Jebkuram spēlētājam ar asiņojošu ievainojumu ir jāatstāj laukums un viņš nedrīkst atgriezties, pirms

tiesnesis nav pārliecinājies, ka brūce ir pārstājusi asiņot. Spēlētājs nedrīkst valkāt asiņainu apsēju.

-- Tiklīdz ārsti ir uznākuši laukumā, spēlētājam laukums ir jāatstāj vai nu uz savām kājām vai nestuvēm.

Ja spēlētājs šo nosacījumu neizpilda, viņš ir jābrīdina par tīšu spēles atsākšanas novilcināšanu.

-- Pieņemot, ka viņš nav nomainīts, savainots spēlētājs drīkst atgriezties laukumā tikai pēc spēles

atsākšanas.

-- Savainotajam spēlētājam nav laukums jāatstāj caur maiņu zonu, bet jebkurā laukuma robežlīnijas vietā. -- Savainotu spēlētāju, kurš ir atstājis laukumu, jeb kuram vajadzēja atstāt laukumu, var nomainīt, bet rezerves spēlētājam vienmēr jāuziet laukumā caur maiņu zonu.

-- Kad bumba ir spēlē, savainotais spēlētājs var atgriezties laukumā, ja viņš nav nomainīts, bet tikai no sānu līnijas. Kad bumba nav spēlē, viņš var atgriezties jebkurā laukuma robežlīnijas vietā. Vienīgi tiesneši drīkst atļaut savainotam spēlētājam, kas nav nomainīts, atgriezties laukumā neatkarīgi no tā, vai bumba ir vai nav spēlē.

-- Ja spēle nav apturēta cita iemesla dēļ vai ja savainojums nav radies Pludmales futbola Noteikumu pārkāpumu dēļ, tiesnesim spēle ir jāatsāk ar strīdus bumbu (skat. 8.Noteikumu).

 

Izņēmumi

Izņēmumi ir vienīgi sekojošos gadījumos: -- Vārtsarga savainojums;

-- Kad vārtsargs un laukuma spēlētājs saskrienas un nepieciešama tūlītēja ārstēšana;

-- Kad ir nopietns savainojums, piemēram, spēlētājs ir norijis savu mēli, cieš no smadzeņu satricinājuma

vai ir lauzis kāju u.c.

 

No angļu valodas tulkojis Gunārs Akerbergs 2006.gada decembris

 



Austrumeiropas Sieviešu Basketbola Līga Tērbatas 83b, Rīga, LV-1001
Aglenieks Aigars Kanoe airēšana, Smaiļošana
FTA
Reģistrēties